5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Neulekonevalmistajan rengastehdas

Neulekonevalmistajan rengastehdasNeulekonevalmistajan rengastehdas

Kaikki kartonki-, paperi- ja pahvipakkaukset kuuluvat kartonginkeräykseen. Kierrätetystä pahvijätteestä valmistetaan uusia tuotteita, esimerkiksi tuotepakkauksissa olevia pahviputkia ja WC-paperirullia. WC-paperirullia osataan käyttää askartelussa monin tavoin. Tässä tehtävässä pahviputkista valmistetaan neulekone. Niillä voi neuloa pieniä ja isoja tuotteita: lautasliinarenkaita, kransseja, vöitä ja pääpantoja. Lautasliinarenkaan kutomisessa voidaan hyödyntää pieniäkin eriä lankoja, naruja, köysiä tai videonauhaa. Koristele valmiit lautasliinarenkaat helmillä.

Tee näin

  1. Jos käytät paksua pahvia olevaa pakkauspahvirullaa, sahaa siitä noin 10 cm:n pätkä sahalla. WC-paperirullaa voit käyttää sellaisenaan.
  2. Mittaa ja leikkaa putken kokoinen pala tapetista tai muusta kuviollisesta paperista. 3. Liimaa liimapuikolla tapettipala pahvirullan päälle.
  3. Asettele jäätelötikut putken ympärille tasaisin välein niin, että niiden päät yltävät reilu 2 cm pahviputken reunan yli. Kiinnitä tikut putkeen kiertämällä teipillä putken ja tikkujen ympäri. Voit halutessasi kuvioida jäätelötikkuja tussilla. Nyt neulekone on valmis.
  4. Aloita kutominen. Pujota kuteen pää putken läpi niin, että pää roikkuu putken alapäästä jäätelötikkujen osoittaessa ylöspäin. Pidä toisella kädellä kiinni kuteen päästä, ettei se pääse karkuun kutomiseen alussa.
  5. Kierrä kude kunkin jäätelötikun ympäri. Katso kuva.
  6. Toisella kierroksella aloitetaan neulominen. Kierrä kude yhden jäätelötikun yli, kuten ensimmäisellä kierroksella. Nosta alempi tikun ympärillä oleva silmukka ylemmän silmukan yli ja jäätelötikun pään yli. Katso kuva. Toista seuraavan jäätelötikun kohdalla.
  7. Jatka neulomista, kunnes kutomasi neuleputki näkyy pahviputken alapäästä. Kun neuleputki on noin pahviputken pituinen, se riittää lautasliinarenkaan tekoon.
  8. Kudos päätellään leikkaamalla kude noin 20 cm:n päästä poikki ja pujottamalla kuteen pää jokaisen jäätelötikun päässä olevan silmukan läpi. Tämän jälkeen kuteen voi irrottaa neulekoneesta. Vedä kuteen päästä lanka kireälle, jolloin se kiristää neuleputken pään kiinni.
  9. Kierrä neuleputken alku ja loppupää yhteen ja solmi solmulla tiukasti kiinni toisiinsa.
  10. Koristele puuhelmillä haluamallasi tavalla.

Pohdittavaksi

Tehtävässä valmistetaan lautasliinarengas pahviputkesta valmistetulla neulekoneella. Pohtikaa yhdessä, mitä muita tuotteita haluaisit valmistaa itse tehdyillä neulekoneilla?