5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Punottu kori

Punottu kori

Punonnassa kudetta, esimerkiksi lankaa, pujotellaan loimilangoiksi kutsuttujen lankojen yli ja ali.  Tekniikalla voi tehdä mitä vaan: esimerkiksi koreja, mattoja ja sisustustekstiilejä. Punontaan sopii lähes mikä vain taipuisa materiaali. Tässä tehtävässä punotaan kori, jonka pohja valmistetaan pahvilautasesta. Tehtävään kannattaa hyödyntää yksittäiset kertakäyttöiset pahvilautaset, joille ei muuten ole enää käyttöä. Punontamateriaalin voi valita sen mukaan, mitä on saatavilla.  

Tee näin

  1. Valitse matala pahvilautanen, jonka väritys tai kuviointi on mieleesi.
  2. Merkkaa lautasen ulkokehälle yhdeksän merkkiä tasaisin välein. Voit laskea näiden merkkien etäisyyden toisistaan ulkokehällä mittaamalla lautasen halkaisijan, kertomalla tämän mitan luvulla 3,14 ja jakamalla loppusumman yhdeksällä.
  3. Kun olet saanut merkattua yhdeksän merkkiä, piirrä jokaisen merkin kohdalle 3–6 cm pitkä viiva suoraan kohti keskipistettä. Viivan pituus riippuu lautasen koosta ja siitä, kuinka korkeat reunat haluat kulhoosi. Viivan pituus on mallissa 6 cm, lautasen halkaisija 23,5 cm.
  4. Leikkaa jokaista yhdeksää viivaa pitkin viilto saksilla. Leikkaa vielä jokaisen viillon molemmin puolin kolmiomainen kiilapala pois. Kolmion leveys lautasen reunassa on noin 1 cm ja kolmion korkeus koko viillon korkuinen.
  5. Taita lautaseen edellä tekemäsi sakarat yksi kerrallaan huolellisesti kohti lautasen keskustaa, jolloin ne kohoavat kulhon reunoiksi.
  6. Aloita punonta. Jätä punoslangan päästä noin 10 cm roikkumaan kulhon alapuolelle ja pujota lanka ensimmäisten sakaroiden väliin. Pidä toisella kädellä kiinni alapuolella olevan punoslangan päästä ja aloita punonta kuljettaen toisella kädellä punoslankaa keskustaa kiertäen vuorotellen kunkin sakaran ulko- ja sisäpuolelta. Seuraavalla kierroksella lanka kulkee vastakkaiselta puolelta.
  7. Jatka punomista, kunnes kulhon punos on halutussa korkeudessa. Kulhon punonta päätellään leikkaamalla punoslanka noin 10 cm:n päästä ja pujottamalla lanka punoksen alta kulhon alareunaan asti. Pujota samoin myös muut punoslangan päät, jos olet vaihtanut väriä punonnan aikana. Pujotuksen jälkeen voit leikata ylimääräiset punoslangan päät pois.

Pohdittavaksi

Tehtävässä pujotellaan lankaa kertakäyttölautasen ympärille. Mitä muita kierrätysmateriaaleja kuin pahvilautasia voisi käyttää punonnan runkona?