4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Tofu-tomaattikorma

Tofu-tomaattikorma

Monipuolinen ruokavalio pitää terveenä. Kaikenlaista ruokaa syöviä kutsutaan sekasyöjiksi. Kasvissyöjät syövät pelkästään kasviksia tai rajatusti eläinkunnan tuotteita, kuten vain maitotuotteita ja kananmunaa. Kasvissyöntiin kuuluu monenlaisia ruokavalioita:

Kasvissyöjä: kasvisten lisäksi ruokavalioon saattavat kuulua maitotuotteet (esim. juusto, kerma, maito, jäätelö) ja kananmuna.

Laktovegetaristi: käyttää kasvisten lisäksi maitotuotteita.

Vegaani: ei käytä ruokavaliossaan mitään eläinperäistä, eli ei myöskään esimerkiksi hunajaa tai eläinperäisiä lisäaineita. Puhdasta vegaaniruokavaliota ei suositella pienille lapsille, sillä kasvava tarvitsee monenlaisia vitamiineja ja hivenaineita.

Mausteinen ja lämmittävä intialainen korma on nopea ja helppo ruoka, jonka kasviksista valmistettu versio sopii näppärästi myös erilaisia kasvisruokavaliota noudattaville. Curry ja kookos maistuvat kaikille!

Tee näin

Tomaatti-kookoskorma (4 annosta)

Resepti on maidoton ja vegaaninen. Jos tarjoat lisäkkeenä riisiä, annos on myös gluteeniton.

Tofu:

  • 250 g kiinteää tofua (esim. Jalotofu maustamaton)
  • 2 rkl rypsiöljyä

Kastike:

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 250 ml kookoskermaa
  • 400 g paseerattua tomaattia
  • ½ tl suolaa

Tarjoiluun:

  • keitettyä ohraa (tai täysjyväriisiä)
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • maustamatonta kasvipohjaista jogurttia
  1. Keitä ohra 4 annokseen pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Avaa tofupaketti ja kuivaa tofun pinta talouspaperilla kevyesti painellen. Näin tofusta lähtee suurin kosteus ja paistopinnasta tulee rapeampi. Revi kuivattu tofu sopiviksi suupaloiksi.
  3. Kuumenna kuiva paistinpannu ja lisää tofu. Paista välillä käännellen, kunnes palat alkavat saada väriä. Lisää 1 rkl rypsiöljyä ja paahda, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Nosta sivuun odottamaan.
  4. Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia ja inkivääriä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia tai kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  5. Lisää curryjauhe ja chilihiutaleet. Jatka kypsentämistä, kunnes curry tuoksuu hyvin.
  6. Lisää kookoskerma ja paseerattu tomaatti. Jätä miedolle lämmölle porisemaan noin 15 minuutiksi. Mausta kastike suolalla, lisää paahdettu tofu ja anna hautua vielä muutama minuutti.
  7. Tarjoile keitetyn ohran, tuoreen lehtipersiljan ja kasvipohjaisen jogurtin kanssa.

Vinkki! Muhkuraisen inkiväärin kuori on helpointa rapsuttaa irti pienellä teelusikalla.

Vinkki! Lisää kastikkeeseen suosikkikasviksiasi.

Pohdittavaksi

Pohtikaa yhdessä, millainen ruokavalio on fleksaus eli joustava kasvissyönti?