4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Porkkana-kikhernekeitto ja paahdettuja kikherneitä

Porkkana-kikhernekeitto ja paahdettuja kikherneitä
Tasapainoinen ruokavalio koostuu perunasta, vihanneksista, juureksista, sienistä, hedelmistä, marjoista ja kasviöljyistä sekä proteiinien lähteistä. Sekasyöjä saa proteiinia lihasta, kasvissyöjän tulee nauttia monipuolisesti soijaa ja muita papuja, linssejä, herneitä, täysjyväviljaa, siemeniä, pähkinöitä ja manteleita syödäkseen terveellisesti. 
 
Sosekeitostakin saa tuhdin annoksen, kun mukaan lisätään esimerkiksi linssejä, papuja tai kikherneitä. Appelsiini antaa keitolle pirteän maun. 

Tee näin

Porkkana-kikhernekeitto ja paahdettuja kikherneitä (4 annosta)
Resepti on maidoton, vegaaninen ja gluteeniton.
 
• 400 g kypsiä kikherneitä
• 500 g porkkanoita
• 1 sipuli
• 2 valkosipulin kynttä
• 2 rkl rypsiöljyä
• 1 tl curryjauhetta
• 5 dl kasvislientä 
• ½ appelsiinin mehu ja kuori
• ¼ tl suolaa
 
Paahdetut kikherneet:
• 1 rkl rypsiöljyä
• 1 tl curryjauhetta
• ¼ tl suolaa
 
1. Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes sipuli on läpikuultavaa. 
3. Lisää joukkoon curry ja porkkanat. Jatka kypsentämistä, kunnes curry tuoksuu hyvin. Lisää puolet kikherneistä sekä kasvisliemi.
4. Keitä aineksia noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat täysin pehmenneet. Mausta keitto appelsiinin kuorella, mehulla ja suolalla. Soseuta tasaiseksi tehosekoittimessa tai huolellisesti sauvasekoittimella. 
5. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle. Lisää loput kikherneet pannulle ja paahda niitä muutama minuutti. Lisää öljy, curry ja suola ja paahda, kunnes kikherneet ovat saaneet hiukan väriä. 
6. Tarjoile keitto paahdettujen kikherneiden kanssa. 
 
Vinkki! Sosekeittoon uppoavat kätevästi jo vähän nahistuneetkin juurekset!

Pohdittavaksi

Pohtikaa, mitä kaikkea kikherneestä liemestä voi valmistaa.