4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Lehtikaalivokki

Lehtikaalivokki

Ruokaillessa kannattaa noudattaa säännöllistä ateriarytmiä. Lämpimän aterian syöminen on tärkeää. Ruoka maistuu ja vatsa täyttyy paremmin. Ruualla jaksaa seuraavaan ateriaan asti.

Monipuolisesti kasviksia syövät pysyvät terveempinä. Lautasmalli auttaa annostelemaan terveellistä ruokaa. Lautasmallissa puolet lautasellisesta koostuu raasteista, salaatista tai kypsennetyistä kasviksista. Yksi neljäsosa koostuu perunasta, riisistä, pastasta tai vastaavasta hiilihydraatin lähteestä. Viimeinen neljäsosa muodostuu lihasta tai kasvisruokavaliossa lihaa korvaavasta proteiinin lähteestä kuten pavuista, linsseistä, herneistä tai soijatuotteista.

Tee näin

Lehtikaalivokki (4 annosta)
Resepti on maidoton, vegaaninen ja gluteeniton.
 
• 200 g lehtikaalia
• 2 porkkanaa raastettuna
• 4 cm pala inkivääriä
• 2 rkl rypsiöljyä
• 250 g kirsikkatomaatteja
• 100 g cashewpähkinöitä
• 2 kevätsipulin vartta
 
Kastike:
• ½ dl vettä
• 2 rkl tummaa sokeria
• ½ dl riisiviinietikkaa
• ½ dl vähäsuolaista soijakastiketta
• ½ tl vahvaa chilikastiketta
 
Lisäksi:
• 200 g riisinuudeleita
 
1. Pese lehtikaalit, valuta lävikössä ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna inkivääri.
2. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Leikkaa cashewpähkinät rouheeksi. Hienonna kevätsipuli.
3. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. 
4. Kuumenna öljy vokkipannussa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. 
5. Lisää lehtikaalit, porkkanat ja inkivääri ja paista noin 3-4 minuuttia. Lisää kirsikkatomaatit ja kastike. Kiehauta sekoitellen. 
6. Sekoita nuudelit joukkoon ja annostele vokki 4 kulhoon. Ripottele pinnalle pähkinöitä ja kevätsipulia ja tarjoile välittömästi. 
 
Vinkki! Muhkuraisen inkiväärin kuori on helpointa rapsuttaa irti pienellä teelusikalla.

Pohdittavaksi

Aikaisemmalla kerhokerralla puhuttiin sekasyöjästä. Muistatko, mikä tai millainen on sekasyöjä?