4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Lyttyperunat

Lyttyperunat
Ruokavalinnoilla on mahdollista edistää omaa terveyttään ja hillitä ilmastonmuutosta. Ilmastoystävällinen ruoka on kasvisvoittoista, sesongin mukaista ruokaa. Myös lähellä tuotettujen raaka-aineiden suosiminen ja ruokahävikin minimoiminen ovat ilmastotekoja. 
 
Tämä annos on parhaimmillaan kesällä, kun voit valmistaa sen ohutkuorisista, lähellä tuotetuista varhaisperunoista. Reseptiin voit hyödyntää myös aiemmin keitettyjä, ylijääneitä perunoita. Kurkkaa resepti, niin saat selville, mistä ruoan hassu nimi johtuu. 

Tee näin

Lyttyperunat (6 annosta)

Resepti on gluteeniton ja sopii maitotuotteita syövälle kasvisruokailijalle

Perunat:

  • 1 kg varhaisperunoita
  • 1 tl suolaa perunoiden keittämiseen
  • ¼ dl rypsiöljyä
  • 150 g juustoraastetta

Pinnalle:

  • 250 g härkäpapumurua
  • 200 g tuorejuustoa
  • 150 g ranskankermaa
  • 3 kpl kevätsipulin vartta
  1. Pese varhaisperunat huolellisesti ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hiukan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  3. Pyörittele perunat öljyssä ja kaada isoon uunivuokaan. (tai leivinpaperilla päällystetylle pellille)
  4. Litistä perunoita kevyesti kupilla tai juomalasilla. Ripottele juustoraaste pintaan ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  5. Paista härkäpapumuru rapeaksi pannulla.
  6. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma keskenään ja lisää joukkoon osa hienonnetusta kevätsipulista.
  7. Nostele seos uunista tulleiden perunoiden päälle ja ripottele härkäpapu muru pintaan. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla.

Pohdittavaksi

Kasvatetaanko teillä perunaa tai oletko kokeillut sen kasvattamista ämpärissä?