4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Letut kauramaidosta

Letut kauramaidosta

Retkikeitin eli trangia on oiva väline mukaan retkelle. Sillä on helppo valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia ja kokonsa ansiosta se on näppärä kuljettaa repussa mukana. Trangioita on erilaisia ja ne toimivat joko alkoholipolttoaineella, nestekaasulla tai bensiinillä. Tärkeää on siis tutustua omaan keittimeen ja sen toimintaan jo ennen retkellä lähtöä. Lue huolellisesti käyttöohjeet ja harjoittele keittimen kokoamista jo kotona. Retkellä huomioi, että paikka, johon asetat keittimen, on tasainen eikä retkikeitin pääse keikkumaan, ja että maa ja lähiympäristö on palamatonta materiaalia kuten esimerkiksi hiekkaa. Tarkista myös retkipaikan alueelle annetut metsäpalovaroitukset.

Tee näin

Letut kauramaidosta (8-10kpl)

5dl kauramaitoa

2kpl kanamunia

1rkl sokeria

1tl suolaa

2,5dl vehnäjauhoja

Margariinia paistamiseen

 

1. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää sen jälkeen kaikki muut taikinan aineet ja vatkaa seos tasaiseksi. Anna lettutaikinan turvota noin 5-10 minuuttia.

2. Sytytä trangia ja laita paistinpannu lämpenemään. Kun paistinpannu on kuuma, laita sille nokare margariinia ja sopivasti taikinaa. Trangialla lettuja paistaessa on hyvä pyrkiä tekemään niistä kohtalaisen pienikokoisia ja ohuita. Tällöin ne kypsyvät nopeammin ja ovat helpompia kääntää. Eli annostele taikinaa maltillisesti keskelle pannua.

3. Paista lättyjä noin 2-3 minuuttia per puoli. Tarkkaile koko ajan lettua, ettei se pääse palamaan. Kun letussa on kaunis kullanruskea pinta, sen voi kääntää. Paista toinen puoli samalla tavalla. Huomioi, että paistamisaika riippuu paljolti retkikeittimen saavuttamasta lämpötilasta, johon voi vaikuttaa esimerkiksi siihen osuva tuuli, joten tarkkaile lettua ja sen kypsymistä.

4. Nauti letut sokerin, hillon tai vaikkapa tuoreiden marjojen kera.

 

Pohdittavaksi

Oletko sinä ennen käyttänyt retkikeitintä? Millaisessa tilanteessa sitä käytettiin, entä mitä silloin valmistitte? Millaisia ruokia retkikeittimellä voisi valmistaa?