4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Evässalaatti lasipurkkiin

Evässalaatti lasipurkkiin

Kun hillo tai suolakurkut on syöty, jää siitä usein jäljelle kannellinen lasipurkki. Sitä voikin hyödyntää esimerkiksi monenlaisessa askartelussa, mutta myös retkelle lähtiessä. Lasipurkkiin on helppo koota vaikkapa kokonainen ateria mukaan. Siihen voi tehdä myös näyttävän salaatin, joka on kaunis katsella, mutta myös näppärä syödä etkä tarvitse erikseen mukaasi muita astioita. Eli riittää, kun nappaat mukaasi haarukan ja pääset herkuttelemaan.

Tee näin

Evässalaatti lasipurkkiin (1-2 annosta)

1 kananmuna

100g vuolukanaa

100g maissia (purkista)

Muutama salaatinlehti

3-4 kirsikkatomaattia

¼ paprika

½ porkkana

2 rkl salaattisiemensekoitusta

1. Etsi itsellesi valmiiksi sopiva lasipurkki, jossa on kansi. Jos sinulla ei ole lasipurkkia, voit käyttää myös muovista purkkia tai vaikkapa eväsrasiaa.

2. Aloita tarvittavien ainesten valmistelu keittämällä kananmuna. Laita vettä kattilaan ja ripaus suolaa ja hellalle kuumenemaan. Kun vesi kiehuu, laita kananmuna varovasti veteen kiehumaan ruokalusikkaa tai kauhaa apuna käyttäen. Laske muna varovasti, jottei sen kuori rikkoudu. Anna kiehua 10 minuuttia.

3. Valuta maisseista nesteet ja huuhtele ne siivilän avulla.

4. Pilko valmiiksi leikkuulaudalla vihannekset eli salaatti, kirsikkatomaatit ja paprika.

5. Kuori porkkana ja huuhtele se. Raasta porkkana raastimella leikkuulaudalle tai johonkin kulhoon.

6. Kun kaikki osat valmiina, voit aloittaa salaatin kokoamisen lasipurkkiin. Kokoamisessa kannattaa huomioida se, että laittaa alimmaksi eniten nestettä valuttavat (kuten tomaatit) ja muuten raskaimmat ainekset. Päällimmäisiin kerroksiin kannattaa jättää esimerkiksi salaatti, jottei se liiskaannu painavampien ainesten painosta. Myös siemenet kannattaa jättää vaikka päällimmäiseksi, jottei ne vety esimerkiksi tomaateista valuvasta nesteestä.

7. Kun salaatti on koottu voit ottaa sen mukaan retkellesi ja nauttia sen siellä joko suoraan purkista tai vaikka jakaa sen retkikaverin kanssa puoliksi lautasille.

 

Salaattiin voit valita lempparikasviksisia ja vaihtaa kanan tilalle vaikkapa tonnikalan eli voit koota salaattipurkkisi haluamistasi aineksista.

Pohdittavaksi

Oletko hyötykäyttänyt tyhjiä lasipurkkeja? Mihin asioihin olet niitä tarvinnut tai mitä olet niistä valmistanut? Keksi kolme asiaa, jossa lasipurkkia voisi uudelleen käyttää.