4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Spelttipuuro

Spelttipuuro

Marjan poiminta on mukavaa puuhaa ja hyvä tapa tutustua vaikka lähimetsään. Marjojen ja sienien poiminta onkin yksi Suomessa määritellyistä jokamiehenoikeuksista. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan sitä, että saat mennä kenen tahansa omistamaan metsään keräämään itsellesi sekä sieniä että marjoja ilmaiseksi. Voit lukea lisää kaikista jokamiehenoikeuksista sivulta https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet . Poimimiasi marjoja voit hyödyntää joko kotona tai jo retken aikana. Voit lisätä niitä lettujen, jogurttien, rahkojen tai esimerkiksi valmistamasi puuron päälle.

Tee näin

Spelttipuuro (4 hlö)

1l maitoa/kauramaitoa

3 ½ dl spelttihiutaleita

0,5 tl suolaa

Nokare voita

1. Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa. Käytä mieluiten paksupohjaista ja pinnoitettua kattilaa, jottei maito pala niin helposti pohjaan. Sekoita maitoa tasaisesti sen lämmitessä, jottei maidon proteiinista pääse muodostumaan kalvoa ja kiehahda yli. Valitse sekoitusvälineeksi muovinen vispilä.

2. Vispilöi spelttihiutaleet maidon joukkoon. Hauduta puuroa noin 15-20 minuutta kannen alla. Sekoita puuroa aina välillä.

3. Mausta valmis puuro suolalla ja halutessasi voilla. Nauti puuro sokerin, hillon tai vaikkapa tuoreiden marjojen kanssa. Myös mehukeitto tai kiisseli sopii hyvin puuron kaveriksi.

Pohdittavaksi

Oletko kuullut aikaisemmin jokamiehenoikeuksista? Millaisia ajatuksia ne sinussa herättävät? Onko niissä hyviä ja huonoja puolia?