4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Quesadillat eräilytyyliin

Quesadillat eräilytyyliin

Retkelle lähtiessä on tärkeä miettiä sille sopiva evästys. Onko kyseessä reissu, jonka tarkoituksena on pääasiallisesti mennä nauttimaan eväistä luontoon, syödä jotakin nopeaa välipalaa marjanpoiminnan yhteydessä vai onko lähdössä monen päivän vaellukselle kansallispuistoon. Nämä vaikuttavat eväiden määrään ja laatuun. Mitä kauemmin siitä hetkestä, kun eväät pakataan mukaan, on siihen hetkeen, kun eväät valmistetaan ja syödään, sitä enemmän ruokien säilyvyys korostuu. Myös vuodenaika ja ulkona vallitseva lämpötila vaikuttaa olennaisesti siihen, miten ruoka säilyy. Syksyllä muutaman asteen lämpötilassa eväät säilyvät hyvin nuotiopaikalle asti, koska lämpötila alkaa vastata jääkaapin lämpötilaa, mutta kesäiselle reissulle täytyy kylmäsäilytystä kaipaavat eväät pakata kylmälaukkuun kylmäkallejen kanssa. Pitkälle vaellukselle taas ei kannata ottaa kylmäsäilytettäviä tuotteita ollenkaan mukaan, koska niiden syömisajankohtaa ei etukäteen tiedä. Raa’at kanat, kalat ja muut lihat, ovat erittäin tarkkaa säilytystä kaipaavia elintarvikkeita ja voivat pilaantua helposti, ja aiheuttaa jopa ruokamyrkytyksen näin tehdessään. Niitä on myös haastavaa valmistaa retkiolosuhteissa, joten suosi mieluummin jo kypsiä lihatuotteita, jotka on valmiita nautittavaksi sellaisenaan. Kypsä kana, kuten vuolukana sopii moneen ruokaan ja sen saa hyvin lyhyille reissulle pakattua mukaan, jotta se säilyy. Tonnikala taas sopii myös pidemmille reissuille, koska se säilyy huoneenlämmössä. Jos haluat pelata varman päälle, niin valitse jo kaupassa sellaisia tuotteita, jotka on siellä huoneenlämmössä säilytyksessä kuten esimerkiksi UHT-maidot eli iskukuumennetut maidot, kananmunat, säilykkeet ja muut kuivatuotteet.

Tee näin

Quesadillat eräilytyyliin (1 annos)

1 tortillalätty

½ purkkia tonnikalaa vai vuolukanaa

¼ purkkia maissa

Pala paprikaa

1dl juustoraastetta

1. Pilko paprika ja valuta maisseista nesteet.

2. Tortillalätty tullaan taittamaan puoliksi, joten aseta täytteet vain puolikkaalle lättyä. Aloita kokoaminen siten, että ripottelet puolet juustoraasteesta pohjalle. Tämän jälkeen lisää muut täytteet ja lopuksi päälle loput juustoraasteista. Ohjeen määrät olla summittaisia, joten täytä tortillalätty maltillisesti. Liian täysinäinen quesadilla levähtää helposti ja tiputtaa täytteitä paistettaessa.

3. Taita tortillalätty puoliksi ja laita lämpimälle pannulle. Paista kunnes toinen puoli on saanut hieman väriä ja käännä lätty. Painele lättyä lastalla tai lautasella tasaisesti, jotta juusto sulaessaan toimisin ns. liimana ja quesadilla pysyisi kiinni.

4. Kun molemmat puolet on saatu nätin vaalean ruskeaksi ja juustosulanut, on quesadilla valmis syötäväksi. Leikkaa guesadilla vielä puoliksi, jotta se on helpompi syödä.

Vinkki: Pilko paprika jo valmiiksi kotona ja kuljeta kannella suljettavassa kulhossa retkipaikalle. Näin sinun tarvitsee kantaa vähemmän tarvikkeita mukanasi ja voit paikanpäällä vain koota quesadillat. Voit myös valuttaa maissit jo kotona.

 

Pohdittavaksi

Oletko koskaan miettinyt elintarvikkeiden säilyvyyttä? Osaatko kertoa missä näkkileipä, salaatti, kurkku, kinkkusuikaleet, piimä ja oliivit tulisi säilyttää? Entä tiedätkö vaikuttaako tuotteiden avaaminen niiden säilyvyyteen? Entäpä kypsentäminen?