4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Smoret

Smoret

Tulen tekeminen ja käsittely on erittäin tarkkaa puuhaa ja vaatii keskittymistä. Ensinnäkin tulen saa tehdä vain sille tarkoitettuihin paikkoihin ja esimerkiksi avotulen tekeminen ei ole jokamiehenoikeus. Eli teethän nuotion vain sille osoitettuihin nuotiopaikkoihin. On myös hyvä tarkistaa alueelle annetut metsäpalovaroitukset, koska tuli on herkkä leviämään nuotiopaikasta huolimatta, jos sää on ollut kuiva ja sateeton jo pidemmän aikaa. Lapsilla on myös aina hyvä olla aikuinen mukana tulta tehtäessä. Varo viemästä vaatteitasi, erityisesti tekokuituisia, lähelle tulta. Pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni ja nuotiolla ruokaa valmistettaessa kannattaa varoa, ettei polta sormiaan esimerkiksi kuumiin astioihin. Tulen tekoon kuuluu myös olennaisesti sen sammuttaminen, joten varmista ennen nuotiopaikalta poistumista, että tuli varmasti sammunut eikä pääse enää syttymään yksinään.

Tee näin

Smoret

1 pussi vaahtokarkkeja

1 pkt Marie-keksejä

1. Vaahtokarkkeja on tarkoitus paistaa nuotiossa, joten paistaminen käy parhaiten makkaratikun kaltaisen tikun nokassa, joten jos sinulla on valmis sellainen, käytä sitä tai vuole sellainen aikuisen avustuksella ja valvonnassa.

2. Aseta vaahtokarkki tikun nokkaan ja paista nuotiolla, kunnes se on saanut vähän väriä joka puolelle. Ole tarkkana, koska vaahtokarkki palaa herkästi.

3. Ota tämän jälkeen kaksi keksiä ja irrota paahdettu vaahtokarkki tikusta niin, että se jää kahden keksin väliin. Jos vaahtokarkki tuntuu kuumalta, anna sen hetki jäähtyä, ja nauti smore.

Pohdittavaksi

Oletko itse ikinä ollut mukana tekemässä tai sytyttämässä nuotiota? Mikä siinä oli vaikeinta ja mikä helpointa? Millaisia asioita tuli ottaa huomioon tulta tehdessä?