4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Tikkupullat

Tikkupullat

Tikkupullien tai makkaran paistamiseen tarvitse paistokepin. Valitse noin peukalon paksuinen tikku/keppi luonnosta, jota lähdet vuolemaan. Huomioi myös, että keppi on tarpeeksi pitkä, että sillä on mukava paistella ruokaa. Tarvitset kepin vuolemiseen puukon. Vuolemisen tarkoituksena on vuolla kepin toisesta päästä terävä (makkaranpaistoa varten) ja/tai pois siitä kuori ja muu lika, jotta siihen voi laittaa ruokaa, kuten kieputtaa tikkupullan. Pidä keppiä tiukasti toisessa kädessäsi ja puukkoa tukevasti toisessa. Vuole aina itsestäsi poispäin ja varo pitämästä kepistä kiinnipitävää kättä liian lähellä vuolemiskohtaa. Vuole mieluiten pitkin ja tasaisin vedoin. Puukkoa käyttäessä on aikuisen hyvä olla läsnä neuvomassa ja tarkkailemassa tilannetta haavereiden varalta.

Tee näin

Tikkupulla (6-8 kpl)

1 1/4dl maitoa tai vettä

0,5 pss (5,5 g) kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

¼ tl suolaa

1 tl kardemummaa

n. 4 dl vehnäjauhoja

0,5 dl juoksevaa rasvaseosta

 

Lisäksi

Mansikkahilloa

 

 

1. Sekoita pieneen jauhomäärään kuivahiiva ja lisää se 42-asteisen maidon (tai veden) joukkoon.

2. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma.

3. Alusta jauhot vähitellen taikinan joukkoon ja lisää loppuvaiheessa juokseva margariini. Vaivaa taikinaa niin kauan kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä.

4. Laita taikina kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Peitä kulho vielä leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 30-50 minuuttia.

5. Kun taikina on kohonnut, on se valmis retkelle mukaan otettavaksi. Suojaa kulho hyvin esimerkiksi kannalle, jottei se pääse leviämään kassiin tai reppuun matkalla nuotiolle.

6. Nuotiopaikalla tarvitse tulen lisäksi mieluiten vuollun kepin, johon pulla tullaan pyörittelemään.

7. Ota taikinasta pieni pala ja pyöritä siitä noin sormen paksuinen pötkylä. Kieritä se paistotikun ympärille huolellisesti, jottei se putoa kesken paistamisen. Pullakierteiden väliin voi jättää vähän väliä, jotta se kypsyy paremmin.

8. Paista tikkupullaa nuotiossa, mieluiten hyvässä hiilloksessa, kunnes taikina on saanut kauniin kullanruskean pinnan eli noin 3-5 minuuttia. Muista pyöritellä tikkua paiston aikana, jotta pulla paistuu joka puolelta. Voit pyytää aikuista avuksi arvioimaan onko pulla myös sisältä kypsää. Jos pulla irtoaa helposti tikusta, on pulla valmis. Tikkupullaa voi joutua paistamaan vähän kauemmin, jolloin väri voi olla tummempi kuin kullanruskea, mutta se ei haittaa, maku on varmasti siitä huolimatta hyvä.

9. Herkuttele tikkupulla hillon kanssa.

 

Vinkki: Taikina kannattaa tehdä jo kotona valmiiksi, koska ulkona ei välttämättä löydä sopivan lämmintä ja suojaista paikkaa taikinan kohottamiseksi.

Pohdittavaksi

Millaisia ruokia olet valmistanut nuotiolla? Entä millaisia siinä voisi valmistaa? Onko keppien vuolenta tai puukon käsittely ylipäätään sinulle tuttua? Millaisia asioita siinä kannattaa ottaa huomioon?