4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Kasvis-perunanyytit

Kasvis-perunanyytit

Nuotio on hyvä tapa valmistaa ruokaa ulkosalla. Ruuat saavat usein hauskan savun maun avotulella tehdessä ja se luo oikeaa retkitunnelmaa, jota ei esimerkiksi kotona grillatessa saa. Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä nuotiolla voi ruuaksi valmistaa. Voit kypsentää vastapyytämäsi kalat, valmistaa maukasta ratatouillea, keittää kesäkeiton, poksautella poppareita tai hauduttaa sienimuhennoksen. Nuotiolla valmistaminen vaatii kuitenkin taitoa, tarkkaavaisuutta ja kärsivällisyyttä, koska esimerkiksi käytettävää lämpötilaa ei ole samalla tavalla valittavissa kuin esimerkiksi liedellä olisi. Joten ruokia täytyy tarkkailla ja tarvittaessa maistella, jotta huomaa, koska ruoka on valmista. Nuotiosta tulee myös nokea esimerkiksi kattiloiden pohjaan paksulti ja se taas eristää kattilaa, mikä hidastaa ruokien kypsymistä kattilassa. Muista siis käyttökertojen välillä puhdistaa ruuanlaittovälineet huolellisesti.

Tee näin

Kasvis-perunanyytit (1 kpl)

n. 1 dl peruna-sipulisekoitusta

n. 0,5 dl kasvissuikaleita

Yrttisuolaa

Pippurirouhetta

Muutama nokare valkosipulituorejuustoa

Rypsiöljyä voiteluun

 

1. Tee foliosta noin 20x20 cm kokoinen neliö.

2. Voitele folion pinta öljyllä, jottei kasvikset tartu siihen kiinni.

3. Lisää peruna-sipulisekoitus folioneliön keskelle. Mausta yrttisuolalla ja rouhimalla päälle pippuria. Laitan tämän jälkeen kasvissuikaleet perunasuikaleiden päälle ja mausta jälleen.

4. Kun kaikki kasvikset on laitettu, lisää päälle muutama nokare valkosipulituorejuustoa.

5. Nosta folion reunat ja kääri koko komeus nyytiksi.

6. Laita kasvisnyytti nuotion hiillokseen joko pihdeillä tai pyydä aikuista auttamaan. Kypsennä kasvisnyyttiä hiilloksessa noin 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenneet ja kypsentyneet. Nauti esimerkiksi nuotiolla tehdyn makkaran kaverina.

Pohdittavaksi

Millaisia ruokia olet nautiskellut nuotiolla makkaran kaverina?