4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B
Ruista ranteeseen! Meille suomalaisille ruis on tärkeä vilja. Rukiilla on maku, josta ei voi erehtyä. Siitä valmistetaan jauhoja, hiutaleita ja leseitä. Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna rukiissa on kaikista eniten kuitua. Ruis syödään usein täysjyvätuotteena, eli popsimme koko jyvän, vaikka se olisi jauhettu jauhoksi tai litistetty hiutaleeksi.
Ruishiutaleista saat myös maukkaan myslin. Paahda hiutaleita vähän reilummin, ja valmista kaksi eri makuista mysliä yhdellä kertaa. Nauti ruismysli esimerkiksi jogurtin, smoothien tai kiisselin kanssa. Myslistä saat myös kivan ruokalahjan.
Ruis-muromysli
Maustamiseen:
Vinkki! Mausta mysli jauhetulla kanelilla, inkiväärillä, kardemummalla tai valmiilla piparkakkumausteella. Myös kuivatuista hedelmistä saat maukkaita sattumia mysliin.
Kuitu on vatsan kaveri. Mistä saat kuitua viljojen lisäksi?
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki