4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Kukkafocaccia

Kukkafocaccia

Vehnä on yksi maailman kolmesta eniten viljellystä viljasta yhdessä riisin ja maissin kanssa. Vehnän terveellisyys riippuu käytetystä jyvän osasta. Täysjyvävehnä on parempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi pullan leivonnassa käytetyt ”valkoiset jauhot”, eli ydinvehnäjauhot.

Vehnästä valmistetaan tosi paljon tuotteita, kuten mannasuurimoita, hiutaleita ja kuskusia sekä erilaisia jauhoja. (hiivaleipä-, graham- ja ydinjauhoja)

Tähän leipätaikinaan lisätään leseitä. Vehnälese sisältää runsaasti kuitua ja se on hyvä proteiinin lähde. Proteiinit eli valkuaisaineet ovat luuston, hiusten, kynsien ja lihasten tärkeitä rakennuspalikoita.

Tee näin

Kukkafocaccia (15-20 palaa)

  • 4 dl vettä
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa
  • 1½ tl suolaa
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl vehnäleseitä
  • ½ dl rypsiöljyä

Koristelu:

  • 1 keltainen paprika
  • 1 punainen paprika
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 punasipuli
  • muutama kevätsipulin tai ruohosipulin varsi
  • auringonkukan siemeniä
  • (muutama oksa timjamia tai lehtipersiljaa)

Pinnalle:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  1. Kuumenna vesi +42-asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lämpimän veden joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää rypsiöljy. Alusta taikina tasaiseksi niin kuin pullataikina. Taikina saa olla löysää.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille tai uunivuokaan. Taputtele jauhotetuin käsin suorakaiteen muotoiseksi (25 cm × 35 cm) levyksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Pese kaikki koristeeksi tulevat kasvikset ja leikkaa ne suikaleiksi, viipaleiksi ja kuutioiksi makusi mukaan. Voit suunnitella focaccian koristelua leikkuulaudan tai leivinpaperin päällä.
  5. Painele kohonneeseen leipään sormella koloja. Voitele leipä rypsiöljyllä. Painele leivän pintaan vihanneksia ja yrttejä kukkien ja niityn muotoon.
  6. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia.

Pohdittavaksi

Miksi vehnätaikinaa on helppo leipoa?