4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Gnocchit

Gnocchit

Leikkiminen, koulu ja liikunta kaipaavat paljon energiaa. Sitä saamme nopeasti imeytyvistä hiilihydraateista, kuten pastasta. Siksi pastalla onkin oma erityinen paikkansa liikuntaa harrastavan ruokavaliossa. Tässä tehtävässä teemme tuorepastan tapaan käytettäviä gnoccheja.

Gnocchit ovat italialaisen isoäidin lohturuokaa. Ne ovat pieniä taikinamöykkyjä, vähän pastan tyyppisiä, mutta rakenteeltaan kevyempiä ja ilmavampia. Gnocchit tarjotaan usein salviavoin tai tomaattikastikkeen kera. Niiden tekeminen on hauskinta parityönä.

Kuivapasta: sisältää vettä ja vehnäjauhoja, kuivataan matalassa lämmössä ennen käyttöä, säilyy useita kuukausia ja kypsyy hitaasti. Tämän pastan löydät keittiön kuiva-ainekaapista.

Tuorepasta: sisältää kanamunaa ja vehnäjauhoja, säilyy kylmässä vain muutaman päivän ja kypsyy nopeasti muutamassa minuutissa. Tuorepastaa voi valmistaa myös itse. Sen tekemistä helpottaa pastakone.

Tee näin

Gnocchit (6-8 annosta)

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 dl parmesaanijuustoa raastettuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 ½ - 3 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen:

  • 2 l vettä
  • 2 tl suolaa

Salvia-voikastike:

  • 75 g voita
  • ¾ dl tuoretta salviaa hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 tl sitruunanmehua
  • mustaleima emmental tai parmesaanijuustoa
  1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta kuumat perunat painelemalla ne pienissä erissä siivilän läpi kauhalla. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  2. Sekoita perunasoseeseen parmesaaniraaste, suola ja muna. Lisää jauhoja vähitellen samanaikaisesti kädellä vaivaten. Taikinan tulee olla muotoiltavaa mutta pehmeää.
  3. Pyöritä taikinasta jauhotetulla alustalla sormenpaksuisia (halkaisija 2 cm) tankoja ja leikkaa tangot noin 1 ½ cm:n paloiksi. Levitä jauhotetulle tarjottimelle tai uunipellille odottamaan kypsennystä.
  4. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta se suolalla. Keitä gnocchit kypsiksi muutamassa erässä, noin 2-3 minuuttia. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat veden pintaan kelluvat. Nosta gnocchit reikäkauhalla uunipellille öljyllä sivellyn leivinpaperin päälle.
  5. Sulata voi paistokasarissa. Lisää hienonnettu salvia ja valkosipuli. Kuumenna hetki ja mausta sitruunanmehulla. Lisää gnocchit ja kääntele varovasti. Tarjoa heti raastetun juuston kanssa.

Vinkki! Korvaa osa perunasta punajuurella, bataatilla tai palsternakalla.

Pohdittavaksi

Onko tuorepasta sinulle tuttu juttu?