4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B
Speltti on ikivanha vehnälaji, jota on käytetty ravintona tuhansia vuosia. Speltti sisältää runsaasti B-vitamiineja, kaikki kehon tarvitsemat aminohapot ja runsaasti proteiinia. Speltti on hyvin sulavaa ja se tekee hyvää suolistolle.
Spelttijauhoja voidaan käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa samalla tavalla kuin muitakin viljatuotteita. Suurimot sopivat riisin ja ohran tapaan risottoihin, salaatteihin, wokkeihin sekä pataruokiin. Saatavilla on lisäksi spelttihiutaleita, spelttihelmiä sekä speltistä valmistettuja aamiaismuroja. Spelttiä käytetään myös mysleissä, kekseissä, pastassa ja lakritsassa. Speltin maku on pähkinäinen ja vähän paahteinen.
Spelttimanna punaherukoista (8-10 annosta)
Tarjoiluun:
Oletko käyttänyt muita vanhoja viljalajeja, kuten emmervehnää?
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki