4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Spelttimanna punaherukoista

Spelttimanna punaherukoista

Speltti on ikivanha vehnälaji, jota on käytetty ravintona tuhansia vuosia. Speltti sisältää runsaasti B-vitamiineja, kaikki kehon tarvitsemat aminohapot ja runsaasti proteiinia. Speltti on hyvin sulavaa ja se tekee hyvää suolistolle.

Spelttijauhoja voidaan käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa samalla tavalla kuin muitakin viljatuotteita. Suurimot sopivat riisin ja ohran tapaan risottoihin, salaatteihin, wokkeihin sekä pataruokiin. Saatavilla on lisäksi spelttihiutaleita, spelttihelmiä sekä speltistä valmistettuja aamiaismuroja. Spelttiä käytetään myös mysleissä, kekseissä, pastassa ja lakritsassa. Speltin maku on pähkinäinen ja vähän paahteinen.

Tee näin

Spelttimanna punaherukoista (8-10 annosta)

  • 8 dl vettä
  • 200 g (n. 3 ½ dl) punaherukoita
  • 1 dl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl täysjyvä spelttimannaryynejä (SunSpelt)

Tarjoiluun:

  • vaniljakastiketta
  • punaherukoita
  1. Keitä marjoja vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta marjat huolellisesti sauvasekoittimella.
  2. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
  3. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää mannasuurimot ripotellen kiehuvaan liemeen samalla koko ajan vatkaten.
  4. Keitä puuroa miedolla lämmöllä sekoitellen noin 10 minuuttia.
  5. Jäähdytä puuro ja tarjoa vaniljakastikkeen ja punaherukoiden kanssa.

Pohdittavaksi

Oletko käyttänyt muita vanhoja viljalajeja, kuten emmervehnää?