4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Omena-talkkunamuffinit

Omena-talkkunamuffinit

Onko talkkuna sinulle tuttu? Talkkuna valmistetaan keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan jauhoksi. Se, kuinka voimakkaasti jyvät paahdetaan ja karkeaksi jauho jätetään, vaihtelee ympäri Suomen. Talkkuna voidaan valmistaa kaurasta, ohrasta ja rukiista.

Viime vuosina talkkuna on kokenut uuden tulemisen, sillä nyt sitä saa jopa murojen muodossa. Kaupoista löytyy erilaisia talkkunoita ja sitä on innostuttu käyttämään yhä enemmän myös jälkiruuissa.

Tee näin

Omenaiset talkkunamuffinit (10-12 kpl)

  • 100 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 kpl kananmuna
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl talkkunajauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl maitoa
  • 1 ½ dl (100 g) omenakuutioita
  • 2 rkl paistonkestävää omenamarmeladia
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmuna ja vatkaa hetki voimakkaasti.
  3. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne maidon kanssa taikinaan varovasti sekoittaen.
  4. Jaa pienet muffinivuoat muffinipellin syvennyksiin tai käytä napakoita, kartonkisia vuokia.
  5. Jaa taikina vuokiin. Täytä vuoat vähän yli puolilleen.
  6. Kuori ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenamarmeladi kuutioiden joukkoon.
  7. Lusikoi omenakuutiot muffinivuokiin taikinan päälle.
  8. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia.

 

Pohdittavaksi

Keksikää yhdessä jokin jälkiruoka, jossa käytetään talkkunaa.