4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Ruis-puolukkapiirakka

Ruis-puolukkapiirakka

Ruis on vahvasta ja aromikkaasta maustaan huolimatta monikäyttöinen vilja. Yksinkertaisimmillaan ruis maistuu aamupuurona voisilmän kera. Se antaa omintakeisen maun karjalanpiirakalle ja ruisleivälle ja tuo lisäpotkua vaaleaan sämpylätaikinaan. Ohut ruisjauhokerros paistettujen muikkujen tai pienten ahvenien pinnalla on rapea ja herkullinen.

Sokerin kanssa rukiista syntyy maukas piirakkapohja ja ihana rapsakka kuori, kuten tässä tehtävässä.

Tee näin

Ruis-puolukkapiirakka (12 palaa)

Pohja:

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl ruisjauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 75 g voita sulatettuna
  • 1 dl maitoa

Muruseos:

  • 200 g (4 dl) puolukoita (pakaste)
  • 2 dl ruishiutaleita
  • ¾ dl sokeria
  • 50 g voita sulatettuna

Tarjoiluun:

  • jäätelöä
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kananmuna, rasva ja maito.
  3. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. (halkaisija 26 cm).
  4. Kaada päälle jäiset puolukat.
  5. Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele seos puolukoiden päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Tarjoa haaleana jäätelön kanssa.

Pohdittavaksi

Kuuluuko ruis jokapäiväiseen ruokavalioosi? Keskustelkaa, mitä ruistuotteita syötte ja mistä tykkäätte.