5. Käsityö ja teknologia
Taso: A

Tonttujen tupa

Tonttujen tupa

Aika: 30 - 90 minuuttia

Taitotaso: * (helppo)

Mitä tontut ovat? Vanhojen suomalaisten kertomusten mukaan tontut ovat pieniä, ihmisen näköisiä olentoja. On saunatonttuja, joulutonttuja ja metsätonttuja. Metsätontut asuvat tietysti metsässä ja auttavat metsäneläimiä. Metsätontut hoitavat pieniä askareitaan ja suojelevat metsää.

Tontuilla on tietysti jo omat kotinsa, mutta ehkä joku tonttu haluaa viettää lomaa jossain muualla tai joku nuori tonttu haluaa jo muuttaa omaan kotiin. Rakennetaan tontulle uusi talo.

Tonttujen kodit ovat yleensä puun onkaloissa tai rungoissa. Etsitään sopiva paikka metsästä ja rakennetaan tontulle mukava maja. Miltä kuulostaisi oma riippusilta tai tähystystorni?

Muistetaan taas kunnioittaa luontoa ja käytetään jo valmiiksi katkenneita oksia ja risuja. Lisäksi voit käyttää luonnosta löytyviä materiaaleja kuten kaarnaa ja käpyjä sekä luontoon hajoavia materiaaleja kuten juuttinarua ja heinää. Tämä tehtävä luo yhteishenkeä kerhossa ja päästää kerholaisten mielikuvituksen valloilleen.

Tee näin

  1. Etsi metsästä sopiva paikka tontun tuvalle.
  2. Aloita rakennushommat. Pyri tallomaan ja mylläämään ympäristöä mahdollisimman vähän. Tontut pitävät luonnollisista ja piilossa olevista kodeista.
  3. Anna mielikuvituksen lentää. Rakenna tontuille riippusilta tai tähystystorni. Nikkaroi tuoli risuista, sido palat yhteen juuttinarulla. 
  4. Nauti ja iloitse tuvan rakentamisesta.
  5. Kirjoita tuvan käyttöohjeet tontulle. Jätä ne pienelle lapulle tuvan ovelle.

Pohdittavaksi

Kuvittele minkälainen tonttu tupaan muuttaa. Kuvaile tonttua ja sen kotia tai piirrä kuva.