5. Käsityö ja teknologia
Taso: A

Siilin pesä

Siilin pesä

Aika: 30 - 60 minuuttia

Taitotaso: * (helppo)

Tiesitkö, että siilit nukkuvat talviunta? Kun ilma kylmenee, siili etsii itselleen pehmeän pesän talviunia varten. Siilin elintoiminnot hidastuvat ja se vaipuu horrokseen.

Siilit nukkuvat yleensä yksin, joten pesiä saisi olla tontilla monta. Huomioi myös, että pesän tulisi olla muuta maastoa hieman korkeammalla, jotta lumien sulamisvesi ei täytä siilin pesää. Pesän tulee olla hyvin tuulettuva ja harva, kylmyys on parempi kun kosteus. Lumi eristää pesää talvella.

Siilin pesässä ei saa olla pohjaa, koska siili pissaa nukkuessaan ja poistaa kehostaan rasvan polttamisesta kertynyttä nestettä.

Kerhossa voitte myös soveltaa tehtävää ja askarrella minikokoiset siilinpesät esimerkiksi kenkälaatikkoon. Voitte myös askarrella lankatupsu siilit. Löydät ohjeet lankatupsueläimien valmistukseen Top-tehtävistä.

Tee näin

  1. Etsi suojaisa paikka tiiviistä pensaasta, varaston alta tai metsän siimeksestä. Pesä pitäisi olla suojassa lemmikki- ja petoeläimiltä.
  2. Kaiva maahan matala kuoppa ja täytä se soralla, joka eristää maakosteutta nousemasta pesään. Levitä päälle sammalta pehmikkeeksi.
  3. Rakenna kahdesta vanerin palasta harjakatto tai käytä valmista puulaatikkoa. Vaneri tai laatikko ei saa olla maalattu ja pesässä tulee olla tuuletusraot, jotta kosteus pääsee poistumaan. Aseta mökki sammalpeitteen päälle.
  4. Kerää kuivia lehtiä ja heinää, täytä mökki niillä.
  5. Jos teit pesän laatikosta, asenna laudoista rakennettu noin 15cm leveä ja 10cm korkea putki pesän suuaukolle, jotta petoeläimet eivät pääse pesään.
  6. Kirjoita vielä vanerille tai laudanpätkälle tervetulotoivotus siilille.
  7. Hyviä unia pikku siili.

Pohdittavaksi

Mihin päädyit rakentamaan siilin pesän? Oletko nähnyt elävää siiliä? Missä näit sen?