5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Virkattu kori matonkuteista

Virkattu kori matonkuteista

Tässä tehtävässä valmistetaan koreja virkaten matonkuteista. Persoonallisilla, erikokoisilla ja erivärisillä koreilla saat helposti väriä tilaan ja ne toimivat myös hyvinä säilytysratkaisuina. Korin koot voit itse päättää. Pieniin koreihin saa helposti pienet tavarat piiloon, kun taas isommat korit voivat toimia jopa pyykkikoreina. Tässä tehtävässä voit myös hyödyntää vanhoja lakanoita ja pussilakanoita leikkaamalla niistä noin 2cm kokoisia suikaleita. Valmista matonkudetta myydään askartelu- ja käsityöliikkeissä. 

Tee näin

1. Mikäli matonkuteet ovat isona vyyhtenä, laita vyyhti tuolin selkänojan ympärille ja keri naru yhdeksi keräksi. Jos narussa on solmuja, avaa solmut ja tee uusi löysä solmu jättäen niiden päihin n. 10cm lankaa. Näin pystyt viimeistelemään työn siististi.

2. Aloittaessasi työ, jätä alkuun n. 15cm pätkä lankaa. Tee alkuun vetosolmu. Tee sitten 4 ketjusilmukkaa. Sulje ketjusilmukat renkaaksi piilosilmukalla.

3. Virkkaa renkaan ulkoreunoja myöten. Tästä osasta muodostuu korin pohja. Kun pohja on mielestäsi sopivan kokoinen, ala kääntämään korin reunoja ylöspäin samalla kun jatkat virkkausta. Tässä vaiheessa lanka kannattaa pitää kireänä, muuten kori ei välttämättä pysy hyvin pystyssä.

4. Jatka reunoja niin kauan kuin kori on mielestäsi sopivan korkuinen. Päättele työ piilosilmukalla. 

Pohdittavaksi

Voisiko koriin yhdistellä useita eri sävyjä? Entä keksitkö mitä muuta voisit valmistaa matonkuteista?