5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Tilkkutäkki

Tilkkutäkki

Tässä tehtävässä valmistetaan persoonallinen tilkkutäkki. Täkki voi toimia esimerkiksi päiväpeittona, torkkupeittona tai vaikka vain osana kaunista sisustusta. Tehtävässä voi hyödyntää esimerkiksi vanhoja kankaanpalasia.

Huomioithan ettei palasten tarvitse olla täysin samankokoisia, päinvastoin, erikokoisilla paloilla tuot mielenkiintoa lopputulokseen. Samankokoiset palat toki helpottavat täkin kasaamista, eli mitä suurempia palasia leikkaat, sitä nopeammin työ on tehty. 

Tee näin

1. Aloita työ leikkaamalla kangaspalat muotoon, esim. neliöiksi. Suunnittele ja sommittele kangaspalat haluamallasi tavalla. Ompele kangaspaloista sitten pötkö ja tee siitä niin leveä, kuin haluat lopullisen täkin olevan. Ompele pötköt yhteen.

2. Kun kaikki päällispuolen palat on ommeltu yhteen, leikkaa tilkkutäkin kokoinen taustapala kankaasta, jätä reunoille 2cm saumavara. Asettele kankaiden väliin pehmuste ja kiinnitä ne nuppineuloilla yhteen. Ompele sitten reunat yhteen.

3. Erilaisilla tikkauksilla voi luoda erilaisia fiiliksiä ja vaikuttaa samalla täkin ulkonäköön.

4. Päällystä sitten reunat kankaalla kääntäen kankaan reunat siististi piiloon. Ompele reunat. 

Pohdittavaksi

Voisiko kaunista tilkkutäkkiä käyttää esimerkiksi taulun tapaan seinällä?

Erilaiset materiaalit ja niiden sijoittelu tilassa vaikuttavat huoneen akustiikkaan eri tavoin. Kokeile  tilkkutäkin avulla miten se akustoi tilaa.