5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Sapluuna

Sapluuna

Sapluunan teko on hauskaa! Tiedätkö mikä on sapluuna ja mitä sillä voi tehdä? Oletko ehkä aikaisemmin käyttänyt sitä esimerkiksi kankaiden painamisessa? Tässä tehtävässä opit tekemään oman seinämaalaussapluunan, jonka avulla voit luoda huoneesi seinään kauniita kuvioita ilman tapettia.

Tee näin

1. Suunnittele vaikka pilven tai puun mallinen mallisapluuna ja leikkaa kuva irti ääriviivoja myöten (ole tarkkana, ääriviivat olisi hyvä saada mahdollisimman siisteiksi).

2. Leikkaa vaahtomuovista pala ja tee siitä tuppo. Tupon saat aikaiseksi kun taitat leikatun vaahtomuovin palan kahtia ja sidot sen keskiosaan tiukasti langan.

3. Asettele nyt sapluuna sopivaan kohtaan huoneesi seinää. Käytä apuna maalarinteippiä. Kannattaa siirrellä sapluunaa eri kohtiin ja pohtia, mistä se näkyy parhaiten ja mikä olisi sille muutenkin otollisin paikka. Teippaa sapluuna hyvin seinään kiinni, kasta tuppo maaliin ja aloita maalaus. Käytä maalaustekniikkana tuputtelua, jotta maalin pinnasta tulee kauniin tasainen (pyri käyttämään maltillisesti maalia).

4. Kun tuputettu kuva on valmis, irrota sapluuna rauhallisesti seinästä. Anna kuvan kuivua tarvittava aika ja aloita sitten muiden kuvioiden maalaus. Sommittele minne kohtaan laittaisit pilven ja mihin puut. Päätä haluatko maalata useamman vai vain yhden kuvion. Pian olet tehnyt huoneeseesi vaikka seinän kokoisen maiseman! Nautiskele kättesi jäljestä.

Pohdittavaksi

Millaisia muita kuvioita huoneeseen voisi sommitella?