5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Valosarja omaan huoneeseen

Valosarja omaan huoneeseen

Tässä tehtävässä tehdään itse valosarja. Kauniit ja persoonalliset valosarjat mielletään usein vain joulun ja talven aikaan, mutta niitä voi yhtä hyvin käyttää ympäri vuoden lisätunnelman luojana.

Valosarjan asettelulla on vain mielikuvitus rajana. Voit ripustaa valosarjan seinälle, laittaa sen lasikulhoon, kieputtaa esineiden ympärille tai vain laskea sen tasolle. Paperinarupalloja voi käyttää sisustuksessa myös sellaisenaan, mutta sisällä säihkyvät valot tuovat niihin kaunista tunnelmaa.

Tee näin

1. Tee laakeaan astiaan liimavesi seos. Seos on oikeanlaista kun se on maitomaisen juoksevaa.

2. Puhalla ilmapallot sen kokoisiksi kun haluat valmiin pallon muodostuvan. Huomioi, että pallot voivat olla myös tarkoituksella erikokoisia, joka tuo valosarjaan lisää elävyyttä.

3. Mikäli paperinaru on isoina vyyhtinä, keri se palloksi. Näin narua on helpompi käsitellä. Suojaa sitten työskentely ympäristö huolellisesti sillä liimaveden kanssa syntyy helposti sotkua.

4. Kasta sitten naru liimavesiseokseen ja ala pyöritellä sitä pallon ympärille. Huomioi että narujen tiheys vaikuttaa ratkaisevasti valosarjan ulkonäköön eli siihen, kuinka paljon valoa pääsee pallosta läpi. Jätä ilmapallon kannan kohdalle pieni aukko, josta ilmapallon saa vedettyä ulos.

5. Kun olet pyöritellyt haluamasi määrän narua pallon ympärille, pyörittele palloa vielä lopuksi kunnolla liimaseoksessa, jotta naru liimautuu kunnolla kiinni.

6. Anna pallojen kuivua yön yli. Parhaimman kuivumisen takaat ripustamalla pallot esim. ilmapallon kannasta narulla kiinni. Kätevästi pallot saa roikkumaan esim. tiskialtaaseen.

7. Ennen kuin aloitat pallojen puhkomisen, tarkista että liima on hyvin kuivunut. Irrottele narua ilmapallon pinnasta varovasti esim. kynän tai sukkapuikon avulla. Kun naru on irronnut pallon pinnasta, poksauta ilmapallo ja vedä se ulos pallosta.

8. Virittele sisävalot palloihin ompelulangan avulla sitomalla. Käytä pallojen kanssa vain sisävaloja. Kirkkautta voit säädellä valojen määrällä. 

Pohdittavaksi

Keksitkö mitä muuta paperinarusta voisi toteuttaa tällä tekniikalla?