5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Oman huoneen pohjapiirros

Oman huoneen pohjapiirros

Tässä tehtävässä opit piirtämään oman huoneesi pohjapiirroksen ja harjoittelet suhdeviivaimen käyttöä. 

Tee näin

1. Tutustu suhdeviivaimeen ja sen käyttöön. Saatat tarvita siinä aikuisen apua, mutta voit myös selvitellä asiaa esimerkiksi Internetiä apuna käyttäen.

2. Mittaa oman huoneesi pinta-ala eli jokaisen sivun pituus. Merkitse pituudet ylös paperille. Mittaa myös huonekaluja. Sinun ei tarvitse mitata kaikkia huonekaluja, voit aloittaa esimerkiksi sängystä ja työpöydästä, sekä tuolista. Mittaa niistäkin jokainen sivu (huom. korkeutta ei tarvitse mitata). Kirjoita niistäkin mitat ylös.

3. Ota puhdas paperi ja valitse suhdeviivaimesta 1:20 kohta. Aseta suhdeviivain suoraan asentoon paperille. Mikäli yhden huoneesi seinän sivu on pituudeltaan esimerkiksi metri ja seitsemänkymmentä senttiä, katso mikä mitta suhdeviivaimessa vastaa mitattua pituutta ja vedä viiva siihen asti. Tee sama jokaisesta huoneesi sivusta, kunnes olet piirtänyt ne kaikki.

4. Ota nyt uusi paperi ja piirrä seille mittaamasi huonekalut samalla tekniikalla kuin teit huoneesikin, muista käyttää suhdeviivainta apuna. Piirrettyäsi huonekalut, leikkaa ne irti paperista.

5. Nyt sinulla on valmis pohja huoneestasi, sekä huonekalut, joita voit vapaasti liikutella pohjassa. Sommittele huonekaluja pohjassa, tee erilaisia ratkaisuja ja valitse niistä paras. Kun olet löytänyt parhaan ratkaisun, piirrä huonekalut oikeille paikoilleen pohjaan. 

Pohdittavaksi

Voisitko laajentaa suunnitelmiasi muualle kotiisi? Piirrä pohja myös muista huoneista sekä erilaisista huonekaluista. Katso Internetistä kuvia erilaisista pohjaratkaisuista ja käytä niitä apuna omassa suunnittelussasi. Piirtämäsi pohjan avulla voit suunnitella ja parannella huoneesi sisustusta.