5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Suunnittele oman huoneen värimaailma

Suunnittele oman huoneen värimaailma

Tässä tehtävässä opetellaan kuinka suunnitellaan oman huoneen värimaailma. Värien avulla voidaan luoda erilaisia tunnelmia tilaan ja viestiä ihmisen luonnetta. Värien yhdisteleminen ei aina ole helppoa, minkä vuoksi on tärkeää että suunnittelu tehdään huolella.

Väreillä voidaan viestiä erilaisia tunnelmia, esimerkiksi keltainen mielletään usein piristäväksi väriksi. Värivalinnoilla voidaan myös vaikuttaa tilan tuntuun, eli tuntuuko huone isolta vai pieneltä. Yleisenä ohjeena onkin, että vaaleat värit suurentavat ja tummat värit pienentävät.

Värien valinta aloitetaan yleensä kolmesta pääväristä jotka valitaan tilaan. Kaikkia kolmea väriä ei ole tarkoitus käyttää yhtä paljon, vaan yksi väreistä voi toimia esimerkiksi tehostevärinä. Värisävyt voivat vaihdella tummasta vaaleaan, eikä niiden tarvitse olla samaa väriä sopiakseen yhteen. Valitse siis aluksi värejä rohkeammin, ja lähde sitten muodostamaan niistä toimivinta kokonaisuutta. 

Tämän tehtävän voi aloittaa väriympyrän tekemisellä (tehtävä Väriympyrän teko).

Tee näin

1. Aloita tekemällä väriympyrä tai lue väriympyrän ideasta kirjoista tai internetistä. Voit tehdä selvitystyötä kaverin kanssa. 

3. Tutki värejä. Mitkä värit ovat vastavärejä keskenään, mitkä värit riitelevät toistensa kanssa ja mistä väreistä saisit muodostettua kiinnostavan kokonaisuuden? Voit myös tutkia erilaisia sisustuksia ja niiden värejä esimerkiksi selaamalla lehtiä tai Internetiä apuna käyttäen.

3. Mieti mitkä värit sopisivat sinun huoneeseesi. Mitä värejä siellä jo on ja mistä pidät? Millaisia vaikutuksia huomaat eri väreillä?

4. Suunnittele oman huoneen värimaailma näitä vinkkejä hyödyntäen. Tee kartta isolle, esimerkiksi A3- paperille. Sekoittele sävyjä värikynillä ja muilla väreillä. Jos löydät sopivan sävyn vaikka aikakausilehdestä, leikkaa se irti ja liitä karttaasi. Pidä värikartta seinällä tai kiinnitä se siihen esimerkiksi teipillä, näin näet miten värit käyttäytyvät tilassa ja voit aloittaa omien värien valinnan.

5. Valittuja värejä kannattaa tarkastella eri valoissa, esimerkiksi kaikki valot päällä tai pois päältä. Kokeile myös jättää huone pimeäksi, ja sytytä viereiseen huoneeseen valo. 

Pohdittavaksi

Mitä viestit valitsemiesi värien kautta? Kuinka muut viihtyvät tilassa? Ovatko värivalinnat pitkäikäisiä vai ovatko ne valittu helposti muunneltavaksi?