5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Nupit naulakoksi

Nupit naulakoksi

Tämän tehtävän avulla opit kuinka vanhoista nupeista saadaan aikaiseksi persoonallinen naulakko. Kyse ei ole tavallisesta naulakosta, vaan sommitelmasta, joka toimii myös taideteoksena tilassa. Tehtävässä voi hyödyntää niin vanhoja, kuin uusiakin oven tai lipaston nuppeja.

Seinään kiinnitetyt nupit voivat toimia naulakon asemasta, tai voit yhtä hyvin ripustaa niihin kauniita esineitä, esim. koruja. Lisää mielenkiintoa sommitelmaan tuo erimuotoiset ja eriväriset nupit. Saat itse päättää millaisen sommitelman haluat tehdä, tässä tehtävässä vain mielikuvitus on rajana.

Tee näin

1. Sommittele nupeista hyvä kokonaisuus esimerkiksi paperille piirtäen tai seinälle mallaten. Helpoin tapa on piirtää aluksi paperille oman huoneen seinä, suhdeviivainta apuna käyttäen (esim. 1:50). Sommittele piirtämällesi seinälle valmiiksi nuppien paikat. Huomioithan, että jätät nuppien väliin tarpeeksi tilaa, jotta tavarat mahtuvat roikkumaan niistä.  

2. Kun sommitelma on valmis, mittaa paperista piirrettyjen nuppien etäisyys lattiasta suhdeviivaimen avulla. Siirry seuraavaksi seinän luo ja merkitse siihen mittaamasi nuppien paikat (nämä mitat otetaan tavallisella mittanauhalla).

3. Poraa yhdessä aikuisen kanssa reiät seinään ja ruuvaa lopuksi nupit paikoilleen. 

Vinkki:

Tuunaa nupit maalaamalla ne erivärisiksi. Voit käyttää vaikka kahta tai kolmea eri sävyä. Jos et halua porata reikää seinään, voit yhtä hyvin kiinnittää nupit esim. vanerilevyyn, jonka voit laittaa nojaamaan seinää vasten. 

Pohdittavaksi

Miltä nupit näyttäisivät, jos maalaisit niihin erilaisia kuvioita? Voit hakea inspiraatiota kuoseista ja kuvioista.