4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Kalakeitto

Kalakeitto

Kalakeitto on perinneruoka useissa maissa; Ranskassa se on äyriäisillä kruunattu bouillabaisse ja Venäjällä tomaattinen seljanka. Suomalainen kalakeitto on tavallisimmin kermaista, ja mausteena käytetään hienonnettua tilliä, maustepippuria ja laakerinlehteä. Mielipiteitä jakaa se, kuuluko porkkana keittoon vai ei. Kala on valittu sen mukaan, mitä on ollut tarjolla. Lohta, haukea, silakkaa, muikkua, ahventa ja talvella madetta. Arjen kiireessä keitto syntyy nopeasti pakastekalasta.

Tee näin

Kalakeitto (4-6 annosta)

Esivalmistus: 15 minuuttia

Kypsennys: 25 minuuttia

Kokonaisaika: 45 minuuttia

  • 6 (500 g) perunaa
  • 2 (200 g) porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 8 dl vettä tai kalalientä
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 400 g nahatonta ja ruodotonta kalaa tai pakastekalaa
  • 2 dl kuohu- tai ruokakermaa
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl tuoretta tilliä
  1. Kuori perunat, porkkanat ja sipuli. Leikkaa perunat lohkoiksi ja porkkanat kiekoiksi. Hienonna sipuli.
  2. Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Lisää sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä ruskistamatta noin 5 minuuttia. Mittaa vesi tai kalaliemi, pippurit ja laakerinlehdet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
  3. Lisää perunat ja porkkanat. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  4. Leikkaa sillä aikaa kala kuutioiksi, ja lisää keittoon kerman kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna seistä noin 5 minuuttia tai kunnes kalapalat ovat kypsiä.
  5. Hienonna tilli. Mausta keitto suolalla ja lisää tilli juuri ennen tarjoilua. Sekoita keittoa varovasti, etteivät kalapalat hajoa.

Pohdittavaksi

Monilla suomalaisilla kalalajeilla on mielenkiintoinen nimi. Hauki, lohi ja ahven ovat tuttuja nimiä, mutta ovatko törö, vimpa, turpa ja toutain kaloja vai jotain muuta?

Apua voit kurkata täältä: https://www.luontoportti.com/suomi/fi/kalat/