4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Porkkanasämpylät

Porkkanasämpylät

Uunituoreita sämpylöitä ei voita mikään!

Nämä mehevät sämpylät valmistuvat vaivattomasti. Pyörittelyn sijaan kohonnut taikina lusikoidaan pellille ja paistetaan. Nauti sellaisenaan, keittoruoan kaverina tai välipalaksi.

Taikinaa voit tuunata eri juureksilla (palsternakka, punajuuri) ja jauhoilla tai auringonkukan- ja kurpitsansiemenillä.

Tee näin

Porkkanasämpylät (16-20 kpl)

Esivalmistus: 10 minuuttia (+ taikinan kohotus 30 minuuttia)

Kypsennys: 20 minuuttia

Kokonaisaika: 60 minuuttia

  • 250 g (2 isoa) porkkanaa
  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 13-14 dl (1 kg) sämpyläjauhoja
  • ½ dl rypsiöljyä

Pinnalle:

siemeniä tai jauhoja

  1. Kuori ja raasta porkkanat. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon porkkanaraaste, suola sekä jauhot vähitellen.
  2. Lisää vielä öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysäksi.
  3. Kohota kulhossa liinan alla 30 minuuttia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  5. Lusikoi taikinasta 16-20 sämpylää leivinpaperoidulle uunipellille kahden ison lusikan avulla.
  6. Kastele lusikkaa kylmän veden alla, niin taikina ei jää kiinni lusikkaan. Yhdelle pellille mahtuu noin 8-10 sämpylää.
  7. Ripottele sämpylöiden pinnalle siemeniä tai jauhoja halutessasi.
  8. Laita pelti uuniin, laske lämpötila 225 asteeseen ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Pohdittavaksi

Tiedätkö mitä on juurileivonta?