4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Sushit

Sushit

Sushi-nimi tulee sanasta sumeshi, joka tarkoittaa etikalla marinoitua riisiä. Japanissa sushia arvostetaan erittäin korkealle ja se on juhlaruokaa, jota tehdään todella huolella laadukkaista raaka-aineista ja se voi maksaa ravintolassa useita satoja euroja.

Sushissa riisi on kaiken a ja o aivan kuten pizzassa pizzapohja. Oikeanlainen valmistus, koostumus ja laatu on tärkeä. Riisiä ei myöskään saa jäähdyttää jääkaappikylmäksi, vaan sushit tulee tarjota mahdollisimman nopeasti valmistuksen jälkeen huoneenlämpöisinä.

Nigiri on riisistä muotoiltu suupala, jonka päällä on viipale raakaa tai kypsää kalaa.

Makit syntyvät bambumaton avulla rullaamalla sushiriisiä ja täytteitä nori- eli merileväarkin sisään.

California eli uramaki "nurinpäin" rullatussa sushissa riisi on ulkopuolella ja merileväarkki sisäpuolella.

Tee näin

Lohinigirit (20-25 kpl)

Esivalmistus: 10 minuuttia

Kypsennys: 25 minuuttia

Kokonaisaika: 60 minuuttia

Riisi:

  • 3 dl sushiriisiä
  • 4 dl vettä

Mausteliemi:

  • 4 rkl riisiviinietikkaa
  • 2½ rkl sokeria
  • ½ tl suolaa

Päälle:

  • 400-500 g tuoretta lohta (2 paksua tankoa)

Tarjoiluun:

  • japanilaista soijakastiketta
  • wasabitahnaa
  1. Huuhtele riisi kattilassa kylmässä vedessä käsin pyöritellen. Kaada huuhteluvesi pois ja mittaa riisin päälle kylmä keitinvesi.
  2. Nosta kattila liedelle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä riisiä kannella peitettynä, välillä sekoittaen kymmenen minuuttia. Käännä sitten lämpö pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. Siirrä kypsä riisi isoon, laakeaan kulhoon.
  3. Yhdistä etikka, sokeri ja suola huolellisesti ja kaada seos riisille. Sekoita maustekastike riisiin leikkaavin liikkein esimerkiksi nuolijalla.
  4. Leikkaa lohitangot ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
  5. Kun riisi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, voit aloittaa sushin muotoilemisen.
  6. Ota riisikulho ja kalat lähellesi. Varaa viereen kulhollinen kylmää vettä ja lautanen valmistuville susheille.
  7. Kostuta kädet kylmällä vedellä. Ota reilu lusikallinen riisiä käteen ja puristele siitä suupalan kokoinen, pitkulainen tyyny. Aseta tyynyt vadille odottamaan.
  8. Nosta kalaviipale riisityynyn päälle. Paina kalan reunat kevyesti kiinni riisityynyyn.
  9. Tarjoa sushit japanilaisen soijakastikkeen ja wasabitahnan kanssa. Huom! Wasabi on aika tulista, joten sitä kannattaa sipaista vain vähän sushin reunalle.

 

Pohdittavaksi

Sushissa on tärkeää, että siinä käytetty kala on erittäin tuoretta. Miksi?