4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Uunilohi ja perunamuusi

Uunilohi ja perunamuusi

Uunikala on helppo ja nopea tapa valmistaa kalaa. Onnistuminen on taattu, kun käytät tuoretta kalaa ja paistat kalan vain juuri ja juuri kypsäksi. Rasvaiset lohikalat maustuvat makoisiksi suolan ja sitruunan avulla, mutta kestävät voimakkaampiakin mausteita.

Tee näin

Uunilohi ja perunamuusi (4 annosta)

Esivalmistus: 10 minuuttia

Kypsennys: 25 minuuttia

Kokonaisaika: 40 minuuttia

Uunilohi:

  • 500 g kirjolohifileetä
  • ¾ tl suolaa
  • ½ dl tilliä hienonnettuna
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1 prk (120 g) smetanaa

Perunamuusi:

  • 5 kpl (500 g) jauhoista perunaa
  • suolaa keitinveteen
  • 2 rkl (25 g) voita
  • 1½ dl maitoa

Lisäksi

  • sitruunaa
  • tilliä
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja perunoiden keitinvesi kiehumaan.
  2. Poista kirjolohifileestä tarvittaessa ruodot ja ylimääräinen rasva. Pyyhi filee talouspaperilla ja nosta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tai isoon uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele suola kalan pintaan.
  3. Hienonna tilli ja purista sitruunasta mehu. Sekoita ne smetanan joukkoon ja levitä kalan päälle.
  4. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Kypsymisaika riippuu fileen paksuudesta. Älä kypsennä kalaa liikaa.
  5. Leikkaa loppu sitruuna lohkoiksi tai paloiksi ja tarjoile valmiin aterian lisukkeena.
  6. Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi, jos ne ovat kovin suuria. Laita perunat kiehuvan veden joukkoon ja keitä aivan kypsiksi noin 15-20 minuuttia. Kaada pois perunoiden keitinvesi.
  7. Survo perunat soseeksi perunasurvimella tai soseuta ne sähkövatkaimella. Lisää maito ja voi vasta sitten, kun perunat ovat kunnolla soseutuneet. Lisää suolaa tarvittaessa.

Pohdittavaksi

Mistä muusta kalasta tämän ohjeen voi valmistaa?