5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Esteratsastusta

Esteratsastusta

Esteratsastuksessa on tarkoituksena suorittaa rata mahdollisimman vähillä virheillä. On hyvä harjoitella esteiden suoritusta ennen kisoja. Tässä tehtävässä valmistat itse esteitä keppihevosellesi!

Tee näin

Koeta rakentaa esteitä keppihevosten esterataa varten seuraavien ohjeiden mukaan:

  1. Hyppyeste: Hyppyesteen on hyvä olla sopivalla korkeudella, ettei keppi ota siihen kiinni. Estettä rakennettaessa on hyvä muistaa, että este ei ole täysin kiinteä ja ylitettävä rima pääsee tippumaan alas. Riman voit laittaa esimerkiksi tuolien väliin ja rimana voi olla vaikka harjanvarsi tai narua.
  2. Lankku: Lankkuesteellä tasapainotellaan. Lankun voi myös korvata maahan piirretyllä viivalla.
  3. Portaat: Portaat voi rakentaa matalista tukevista laatikoista tai vaikka neljästä tukevasta samanmittaisesta lankusta. Aseta kaksi lankkua päällekkäin ja yhdet lankut vielä niiden molemmin puolin.
  4. Hapsut: Hapsueste on rima, jonka alta kuljetaan. Sen voi tehdä esimerkiksi vanhasta itikkaverhosta tai vaikka muovisäkistä. Leikkaa pussi auki. Ota rima ja kiinnitä pussi nitojalla tai muutamalla pikkunaulalla siihen. Leikkaa pussi hapsuiksi. Hapsujen ei välttämättä tarvitse yltää maahan saakka. Aseta rima jollekin korokkeille niin, ettei se pääse tipahtamaan sitä alitettaessa.
  5. Kuja: Kujan voi piirtää maahan tai sen voi rajata maasta löytyvillä kepeillä.
  6. Pujottelu: Pujotteluesteen voi tehdä tolpista, hiekkakasoista tai syksyllä lehtikasoista.
  7. Keinulauta: Keinulaudan tulee olla turvallinen. Siihen tarvitaan vähän nikkarin taitoa. Ota pitkähkö lankku ja naulaa sen alapuolelle kaksi puupalikkaa, joiden väliin jää vähän reilu pyöreän puupalikan mentävä aukko. Aseta pyöreä puupalikka maahan ja lauta siihen päälle siten, että pyöreä puupalikka jää naulattujen palikoiden väliin.
  8. Tyynyesteet: Tyynyistä on turvallista rakentaa esteitä sisätiloissa. Muistathan silti kysyä vanhemmilta luvan esterataan sisällä!

Pohdittavaksi

Keksitkö itse lisää hauskoja esteitä keppihepallesi?