6. Leikki ja liikunta
Taso: B

Liikennesäännöt

Liikennesäännöt

Liikenteen mutkaton sujuminen edellyttää liikennesääntöjä. Ilman niitä liikenne olisi yhtä kaaosta. Yhteiset pelisäännöt tekevät liikenteestä turvallisemman ja määräävät jokaisella kulkijalla, kuten autoilijalla, pyöräilijällä ja kävelijällä, oman paikkansa.

Polkupyörä on ajoneuvo ja pyöräilijä ajoneuvon kuljettaja. Pyöräilijä käyttää joko pyörätietä tai pyöräilylle merkittyä kevyen liikenteen väylää. Näiden puuttuessa pyöräilijä ajaa tien oikeaa piennarta tai reunaa. Kevyen liikenteen väylällä ajetaan liikennemerkillä osoitettua puolta, muutoin oikeaa reunaa. Vain alle 12-vuotias voi ajaa jalkakäytävällä. Moottori- tai moottoriliikennetiellä ajo on kielletty, samoin kiellettyyn ajosuuntaan tai jos tiellä on merkki: "ajoneuvolla ajo kielletty".

Tee näin

  1. Etsi lähiympäristöstä paikka, josta voit rauhassa ja turvallisesti tarkkailla liikennettä. Ota mukaan esimerkiksi kirjastosta lainaamasi liikennekirja, jossa on selitetty liikennemerkkien merkitykset.
  2. Tarkkaile liikennettä, liikennekäyttäytymistä ja liikennesääntöjä kyseisessä paikassa yksityiskohtaisesti. Huomioi myös, millaisia liikennemerkkejä paikalla on.
  3. Kirjaa tarkkailupaikalta ainakin yksi havaitsemasi liikennesääntö, joka koskee a) autoilijoita, b) pyöräilijöitä ja c) jalankulkijoita.

Pohdittavaksi

Kevyen liikenteen väyliä on kahdenlaisia. Selvitä, miten ne eroavat toisistaan sen suhteen, kummalla puolella pyöräilijän tulee liikkua ja kenen täytyy väistää toista. Etsi tietoa liikennekirjasta tai kysy aikuisilta.