5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Pannunalunen pajusta

Pannunalunen pajusta
Aika: riippuu alustan pituudesta, noin 45 minuuttia
Taitotaso: **
 

Paju on hyvin nopeakasvuinen. Se on kestävää ja liotettu paju taipuisaa. Pajua käytetään perinteisesti erilaisten korien ja muiden punottujen tuotteiden valmistamiseen. Yleensä punontaan käytetään vedessä liotettua notkeaa pajua, mutta pajualustaan tarvitset kuivatettua materiaalia. Jos käytät tuoretta pajua, voi sidonta jäädä kuivumisen jälkeen löysäksi

Tee näin

1. Leikkaa pajusta oksasaksilla 20 cm:n mittaisia pätkiä. Tarvitset pätkiä 25–30 kpl.
2. Leikkaa pajujen sitomista varten kaksi 120 cm pitkää narua.
3. Taita naru kaksin kerroin ja sido se keskikohdasta ryijysolmulla ensimmäisen pajun reunaan, noin 3 cm:n päähän pajun päästä.
4. Sido toinen naru ryijysolmulla pajun toiseen päähän, noin 3 cm:n päähän pajun päästä.
5. Helpottaaksesi sitomista teippaa ensimmäinen paju maalarinteipillä päistään pöytään kiinni.
6. Ota uusi paju ja sido se niin, että paju jää aina narujen väliin. Yksinkertainen solmu riittää pajujen väleihin, käytä umpisolmua vasta työn reunassa. Jos käytät sidontaan ohutta rautalankaa, kierrä lankoja itsensä ympärille muutama kerta. Jatka, kunnes pannunalunen on halutun mittainen.
7. Viimeistele työ leikkaamalla ylimääräiset nyörit lyhyiksi.
8. Halutessasi voit pujottaa väleihin tai päättelykohtaan helmiä koristeeksi.

Pohdittavaksi

Oletko soittanut tai kuullut soitettavan pajupilliä?