1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Herkuttele herneillä

Herkuttele herneillä

Kokeile joko sokeri-, taittoydin- tai silpoydinherneiden kasvattamista. Sokeriherneen palot kerätään vähintään kahdesti viikossa keskenkasvuisina, kun ne ovat vielä ohuita, pehmeitä ja makeita. Kokkaa niistä Apposet eli keitetyt herneet. Taittoydinherneet voit syödä tuoreina tai kiehautettuina. Ne eivät ylikypsy yhtä herkästi kuin sokeriherne. Silpoydinherneistä syödään täysin kehittyneet siemenet, jotka ovat kypsinäkin makeita. Silpoydinherneiden palot ovat pulleita jo ennen kuin siemenet ovat kovinkaan suuria. Tunnustele siis palkoja varovasti ja kerää vain sellaiset, joissa herneet ovat isoja ja pyöreitä.

Herne on mainio maanparannuskasvi, koska se pystyy sitomaan ilman typpeä juurinystyröillään. Luomuviljelyssä herneitä ja sen sukulaiskasveja käytetäänkin viherlannoitteena. Sinäkin voit ”luomulannoittaa” kasvimaatasi kääntämällä syksyllä herneenvarret multaan maatumaan.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita hyvään kasvukuntoon. Herneen juurinystyrät pitävät kalkista, joten sitä kannattaa lisätä maahan.
  2. Liota siemeniä yön yli itämisen nopeuttamiseksi.
  3. Tee 5 cm syvyinen kylvövako haran terällä. Kylvä siemenet 5 cm välein ja peitä mullalla tai hiekalla. Kärhöillä kiipeävät herneet voi kylvää paririveihin niin, että 20 sentin rivivälin molemmille puolille jää 60 sentin käytävät. Yksi siemenpussi riittää noin viidelle metrille. Jos maa on kuiva, kastele vaon pohja kastelukannulla ennen kylvämistä.
  4. Kylvämisen jälkeen tiivistä maata rivin kohdalla kevyesti haran lappeella.
  5. Voit levittää kylvön päälle kasvuharson ja pitää sen taimettumisen ajan eli noin 2 viikkoa. Harso nopeuttaa itämistä ja pitää linnut loitolla mehevistä siemenistä.
  6. Kitke kesällä rikkaruohot ja kompostoi ne. Kastele kuivina aikoina.
  7. Laita herneille tuki, kun ne ovat noin 10-senttisiä. Aseta kanaverkko tai pajukepit ristikoksi paririvin keskelle.
  8. Korjaa palkoja pitkin kesää heinäkuulta lähtien. Poimi ne varovasti, sillä hentojuurinen kasvi lähtee helposti irti maasta palkoja nyittäessä. Pidä toisella kädellä kiinni varresta ja nykäise palko irti toisella kädellä.

Pohdittavaksi

Miten herneitä voisi säilöä talven varalle?