1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Kehäkukkia salaattiin

Kehäkukkia salaattiin

Helppohoitoinen kehäkukka on perinteikäs kesäkukka, joka sopii niin kasvimaalle kuin kukkaryhmiinkin. Kasvin voimakkaan tuoksuisia kukkia voi käyttää ruokien koristeena ja mausteena sekä tuoreena että kuivattuna.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita se pakkauksen ohjeen mukaan. Älä lannoita liikaa, tai runsaan kukinnan sijaan saat vain rehottavan versokasvun.
  2. Kylvä kehäkukan kippuraiset siemenet 3 sentin syvyyteen aikaisin keväällä ja peitä ne mullalla tai hiekalla. Jos maa on kuiva, kastele vaon pohja ennen kylvämistä kastelukannulla. Jätä riviväliksi noin 50 senttiä.
  3. Kylvämisen jälkeen tiivistä maata rivin kohdalla kevyesti haran lappeella.
  4. Pidä rikkaruohot kesällä kurissa ja kastele kuivina aikoina.
  5. Jos haluat tanakoita ja runsaasti haaroittuneita taimia, harvenna kylvö 5 sentin välein, kun taimissa on sirkkalehtien lisäksi pari kolme kasvulehteä.
  6. Ensimmäiset kukat ilmestyvät noin 10 viikon päästä kylvöstä. Jos haluat paljon kukkia, nypi kuihtuneet kukat ennen kuin ne ehtivät muodostaa siemeniä.
  7. Poimi kehäkukkia iloksesi maljakkoon tai nypi terälehtiä salaatin koristeeksi. Osan kukkasadon terälehdistä voit kuivata ilmavassa paikassa puhtaan paperin päällä tai vihanneskuivurissa.
  8. Jätä osa siemenistä kypsymään, kerää ne syksyllä talteen ja säilytä kuivassa paikassa. Voit kylvää ne seuraavana keväänä. Kaikki lajikkeet eivät välttämättä kasvata samannäköisiä kukkia uudelleen kylvettyinä.

Pohdittavaksi

Mitä käyttöä keksit kuivatuille kehäkukan terälehdille?