2. Metsä ja luonto
Taso: B

Pihlan vaniljainen mustikkaunelma

Pihlan vaniljainen mustikkaunelma

4H-yrittäjä Pihla Sallisen luoma herkullinen mustikkapiirakka sopii täydellisesti Suomen luonnon päivään! Rapea pohja kätkee sisäänsä silkkisen vaniljatäytteen mustikoiden kera. Piirakan viimeistelee kevyt vaniljahuntu ja sen kruunaa mustikoista aseteltu helppo koristelu. Kokeile reseptiä ja ihastu!

Vuokana toimii 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka tai 24–28 cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka.

Tee näin

Pohja

100 g voita

1,5 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa sekaan kananmuna.
  • Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon.
  • Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Vaihtoehtoisesti voitele piirakkavuoka kokonaan.
  • Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille noin 5 cm korkuiseksi. Vaihtoehtoisesti painele taikina piirakkavuokaan kokonaan.
  • Valmista täyte.

Gluteeniton versio: Korvaa pohjan vehnäjauhot käyttämällä 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta. Laita sokeria 1,5 dl sijaan vain 1 dl. Toimi muuten reseptin mukaisesti.

Täyte

2 prk (yht. 400 g) vaniljakreemiä

250 g mustikoita (tuore tai pakaste)

2,5 rkl perunajauhoja

  • Levitä vaniljakreemi pohjan päälle.
  • Sekoita mustikat sekä perunajauho yhteen ja kaada seos kreemin päälle.
  • Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.
  • Jäähdytä piirakka. Jos valmistat sen irtopohjavuoassa, siirrä piirakka jäähdyttyään tarjoiluastialle. Piirakkavuoasta sen voi tarjoilla suoraan.
  • Valmista kuorrute.

Kuorrute ja koristeleminen

1 prk (2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

2 dl tuoreita mustikoita (tai pensasmustikoita)

+ sitruunamelissaa tai mustikan varpuja

  • Vaahdota vaahtoutuva vaniljakastike. Levitä se jäähtyneen mustikkapiirakan päälle.
  • Koristele mustikoilla kehän mallisesti ja viimeistele esimerkiksi sitruunamelissalla tai mustikan varvuilla.
  • Nauti!

Vinkki! Jos ei ole aikaa odottaa piirakan kokonaan jäähtymistä, kannattaa kuorrute tarjoilla lisukkeena kupista. Tällöin voi luoda piirakoista annokset, jotka voi koristella tuoreilla mustikoilla.

 

 

Pohdittavaksi

Mitä Suomen luonnon päivänä juhlitaan?