1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Papuja pataan

Papuja pataan

Papujen kasvatus on helppoa, jos kesä on lämmin ja kasvupaikka suojaisa. Etelä-Suomessa viljely onnistuu yleensä hyvin, mutta pohjoisessa satoa saadaan varmimmin kasvihuoneessa. Suomessa voi kasvattaa monenlaisia papuja: matalia pensaspapuja (taite-, vaha- ja leikkopavut) ja korkeita salkopapuja. Myös kukkaköynnöksenä kasvatetun ruusupavun palot ovat syötäviä. Pavuissa on runsaasti kasviproteiinia, mutta pavut, toisin kuin herneet, on nautittava aina kypsennettyinä. Raa’at pavut sisältävät myrkyllisiä aineita, jotka häviävät kuumennettaessa.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi. Lannoita vain vähän, sillä papujen juurinystyräbakteerit pystyvät ottamaan typpeä ilmakehästä. Kalkkia sen sijaan voit lisätä maahan.
  2. Liota papujen siemeniä yön yli itämisen nopeuttamiseksi.
  3. Tee kylvövako istutuslapiolla tai perunakuokalla. Kylvä pavun siemenet kesäkuussa 5 cm syvyyteen noin 10 cm välein ja peitä mullalla tai hiekalla. Jätä riviväliksi 50 cm. Jos maa on kuiva, kastele vaon pohja kastelukannulla ennen kylvämistä.
  4. Kylvämisen jälkeen tiivistä maata rivin kohdalla kevyesti haran lappeella.
  5. Levitä kylvön päälle kasvuharso, joka varmistaa tasaisen itämisen. Harso voi olla kasvuston päällä kukintaan asti.
  6. Pidä kesän aikana rikkakasvit kurissa. Kastele kuivina aikoina.
  7. Korjaa ensimmäiset palot heinä-elokuun vaihteessa, kun siemenet tuntuvat pieninä kohoumina palon sisällä. Jatka sadonkorjuuta 2–3 kertaa viikossa. Kiehautetut, jäähdytetyt pavut voi pakastaa talven varalle.

Pohdittavaksi

Miksi etenkin kasvissyöjien pitäisi käyttää runsaasti papuja?