1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Mustikoita pensaasta

Mustikoita pensaasta

Pensasmustikkapensaat talvehtivat parhaiten eteläisessä Suomessa, mutta lumen alle jäävät kasvit menestyvät pohjoisemmassakin. Marjat ovat suuria ja tummansinisiä, mutta sisältö on vaalea eikä värjää suuta siniseksi niin kuin metsämustikat. Marjojen maku on makea ja mieto, sillä niissä on happoja vähemmän kuin metsämustikoissa. Kotimaassa jalostettuja lajikkeita ovat Aino ja Alvar sekä Sine ja Siro. Koska ristipölytys lisää satoa, pensasmustikoita istutetaan lähekkäin aina kahta eri lajiketta.

Tee näin

  1. Valitse pensasmustikalle aurinkoinen, lämmin ja tuulensuojainen sekä hyvin ojitettu kasvupaikka, johon kerääntyy talvella paljon lunta versojen suojaksi.
  2. Pensasmustikka tarvitsee happaman kasvualustan. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja sekoita puutarhamultaan kalkitsematonta turvetta.
  3. Kaiva istutuskuoppa lapiolla, kastele kuoppa reilusti, aseta taimi kuoppaan ja peitä juuripaakku mullalla. Tiivistä multa taimen ympärillä lujasti mutta tainta vahingoittamatta. Taimien väli on 50 cm ja riviväli yksi metri.
  4. Istutuksen jälkeen haraa taimien välit kevyesti.
  5. Pidä rikkaruohot kesällä kurissa. Rivien kohdat voi kattaa mansikkakankaalla. Kastele nuoria taimia ja satoa tuottavia pensaita kuivina aikoina.
  6. Poimi ensimmäiset kypsät marjat elokuun alussa ja jatka sadonkorjuuta niin kauan kun marjoja kypsyy.
  7. Suojaa pensaat syksyllä verkolla myyrien ja jäniksien aiheuttamilta tuhoilta.
  8. Leikkaa seuraavana keväänä kuolleet ja vioittuneet versot ennen lehtien puhkeamista. Lannoita toukokuussa esimerkiksi alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella ohjeen mukaan.

Pohdittavaksi

Mihin käyttäisit pensasmustikoita?