1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Rautainen persilja

Rautainen persilja

Rautapitoinen persilja on suosittu mausteyrtti. Siitä on olemassa sekä kähärä- että sileälehtisiä lajikkeita. Juuripersiljasta voi käyttää sekä voimakasaromisia lehtiä että valkoista juurta. Jo parin metrin persiljapenkistä riittää vuoden tarpeisiin. Persiljaa voi kuivata ja säilöä silppuna pakastimeen.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita se pakkauksen ohjeen mukaan. Kompostilla voit kuohkeuttaa maata.
  2. Tee kylvövako haran terällä, ripottele siemenet sentin syvyyteen 20 sentin rivivälein, ja peitä mullalla tai hiekalla. Kylvä mahdollisimman aikaisin keväällä, sillä itäminen kestää viikkoja. Jos maa on kuiva, kastele vaon pohja ennen kylvämistä kastelukannulla. Persiljan voi istuttaa myös taimista, jolloin satoa saadaan aikaisemmin.
  3. Kylvämisen jälkeen kannattaa tiivistää maata rivin kohdalla kevyesti haran lappeella.
  4. Jos kasvatat juuripersiljaa, harvenna pikkutaimet 5 sentin välein. Lehtipersiljaa ei tarvitse harventaa, sillä se harventuu yleensä, kun satoa korjataan pitkin kesää.
  5. Kitke kesällä rikkaruohot ja kastele kuvina aikoina.
  6. Voit korjata lehtisatoa, kun lehdet ovat kasvaneet 10 sentin korkuiseksi.
  7. Persilja kestää hyvin kylmää, joten sadonkorjuuta voi jatkaa myöhään syksyyn. Kasvustoja ei tarvitse kääntää maahan syksyllä. Talvehtinut kasvusto työntää uutta lehteä seuraavana vuonna. Voit myös ottaa kasvustopaakun kukkaruukkuun sisälle ja nyppiä siitä persiljalehtiä pitkin talvea.

Pohdittavaksi

Tunnetko muita rautapitoisia kasveja? Mihin ruokiin persilja sinun mielestäsi sopii?