1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Maaomenia perunapenkistä

Maaomenia perunapenkistä

Oman maan perunat maistuvat hyviltä! Voit viljellä nopeasti kasvavia ja aikaisia varhaislajikkeita tai myöhäisiä varastolajikkeita. Aloita perunan kasvatus mukuloiden idättämisellä tehtävässä Perunan idättäminen.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita se pakkauksen ohjeen mukaan. Kannattaa käyttää perunalle tarkoitettua lannoitetta. Perunamaata ei saa kalkita liian runsaasti, sillä silloin mukuloihin saattaa ilmestyä rupilaikkuja. Ne eivät ole vaarallisia, mutta näyttävät ikävältä.
  2. Tee kylvövako lapiolla tai kuokalla, aseta siemenperuna vaon pohjalle noin 30 sentin välein ja peitä 5 sentin multakerroksella. Jätä riviväliksi 80 senttiä. Jos maa on kuiva, kastele vaon pohja ennen istuttamista kastelukannulla.
  3. Istutuksen ja peittämisen jälkeen tiivistä maata rivin kohdalla kevyesti haran lappeella.
  4. Huolehdi alkukesällä taimien kastelusta kuivina aikoina.
  5. Multaa perunan taimet eli lisää niiden tyvelle multaa rivien välistä kaksi kolme kertaa kesän aikana, jotta kehittyvät mukulat eivät pääse kasvamaan liian lähelle maan pintaa ja muuttumaan vihreiksi. Samalla osa rikkakasveista tulee myös hävitettyä.
  6. Kun peruna alkaa kukkia, voit kokeilla, joko uudet mukulat ovat syötävän kokoisia.
  7. Korjaa varastoitavat perunat syyskuun puolivälissä nyhtämällä kellastuneista varsista ja varmista kuokalla varovasti, ettei multaan jää mukuloita. Anna perunoiden kuivahtaa muutama tunti ennen kellariin viemistä.

Pohdittavaksi

Ruokakaupassa myydään kiinteitä, jauhoisia ja yleisperunoita. Mihin käyttötarkoituksiin erilaatuiset perunat sopivat? Mitä valmistaisit jauhoisesta, herkästi hajoavasta perunalajikkeesta?