Taso: B

Omat aikaympyräni

Omat aikaympyräni

Miten suomalaiset käyttävät aikaansa? Eri maissa on erilaisia vapaa-ajan harrastuksia, koulupäivät voivat alkaa ja loppua eri aikaan, koulussa voidaan käydä jopa lauantaisin ja lapset osallistuvat eri tavoin perheen askareisiin. Tässä tehtävässä pohdit, miten itse käytät aikasi.

Tee näin

  1. Mieti, miten sinä käytät aikaasi. Mitä teet aamulla, päivällä, iltapäivällä ja illalla? Miten koulupäivät eroavat viikonlopusta?
  2. Ota kaksi paperiarkkia ja piirrä molempiin ympyrä. Jaa ympyrä viivoittimen ja kynän avulla 24 osaan, ikään kuin leikkaisit piirakkaa. Jaa ympyrä kynällä ensin kahtia ja sitten puolikkaat vielä kahtia. Jokaisen neljänneksen voit vielä jakaa kahtia, ja jäljelle jäävä palanen jaetaan kolmeen osaan. Ympyrän jokainen sektori on yksi tunti vuorokaudesta. Toinen ympyrä kuvaa koulupäivää ja toinen viikonloppua.
  3. Päätä, mistä vuorokautesi alkaa, ja kirjoita ympyröiden reunojen ulkopuolelle kellonajat.
  4. Mieti, miten jaat vuorokautesi. Väritä sektorit sopivin värein, esimerkiksi niin, että samanlaista tekemistä kuvaavat ajat ovat samanvärisiä.
  5. Piirrä papereille ympyröiden ulkopuolelle asioita, joita teet vuorokauden eri aikoina. Voit myös lisätä kuviin tekstiä.
  6. Väritä työt.

Pohdittavaksi

Eroaako suomalaisten ajankäyttö mielestäsi muiden maiden asukkaiden ajankäytöstä? Miten?