1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Popsi porkkanaa

Popsi porkkanaa

Porkkana on yleensä väriltään oranssi, mutta on myös olemassa keltaisia, valkoisia ja violetteja lajikkeita. Kesä- eli varhaisporkkanat kasvavat nopeasti syötäviksi. Talvi- eli varastoporkkanat korjataan vasta myöhään syksyllä. Porkkanat kasvavat parhaiten multavassa hiekkamaassa, joka on muokattu vähintään 20 sentin syvyydeltä. Pienijuurisia miniporkkanoita voi kasvattaa tiiviissäkin maassa tai vaikkapa ruukussa.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita se pakkauksen ohjeen mukaan. Kompostilla saat maahan lisää kuohkeutta ja kasvuvoimaa.
  2. Tee kylvövako haran terällä, kylvä porkkanan siemenet 1–2 sentin syvyyteen ja peitä mullalla tai hiekalla. Yhdestä siemenpussista riittää siemeniä noin kymmenelle metrille. Jos käytät kylvönauhaa, aseta se vaon pohjalle. Jos maa on kuiva, kastele vaon pohja ennen kylvämistä kastelukannulla etenkin kylvönauhaa käyttäessäsi.
  3. Kylvämisen jälkeen tiivistä maata rivin kohdalla kevyesti haran lappeella.
  4. Harvenna taimet 5 sentin välein, kun niissä on sirkkalehtien lisäksi kaksi tai kolme kasvulehteä.
  5. Kitke kesällä rikkakasvit ja kastele kuivina kausina. Voit levittää riviväleihin kerroksen ruohokatetta, joka pitää maan kosteana ja estää rikkakasvien kasvua.
  6. Lisää multaa porkkanoiden juurenniskan päälle loppukesällä, jotta ne eivät viherry auringonvalon vaikutuksesta.
  7. Korjaa varhaisporkkanoita pitkin kesää, mutta viimeistään parin kuukauden kuluttua kylvöstä.
  8. Korjaa kellarissa säilytettävät varastoporkkanat talikon avulla vasta lokakuun alussa, jotta ne ehtivät kasvattaa paksun kuoren. Katkaise naatit ja anna sadon kuivahtaa ulkona hetki ennen kellariin siirtoa. Porkkana säilyy hyvin kellarissa pakattuna laatikoihin kerroksittain kostean hiekan kanssa.

Pohdittavaksi

Varastojuureksista, kuten porkkanoista kertyy talven mittaan kuorijätettä. Mitä sille pitäisi tehdä?