1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Syötävän hyvät sipulit

Syötävän hyvät sipulit

Sipulin kasvatus on helppoa. Sipuli menestyy parhaiten hiekansekaisessa multamaassa ja tarvitsee kohtalaisen lannoituksen. Sipulit viljellään pikkuistukkaista, joita myydään keväisin taimimyymälöissä.

Sipuleita on monenlaisia: kelta- ja punasipuleita, vahvoja valkosipuleita ja ryväs- ja salottisipuleita. Ilmasipuli on monivuotinen ja kasvattaa sipulit latvaan ja vihersipuli taas on aikainen siemenestä kasvatettava salaattisipuli.

Tee näin

  1. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita se pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Istuta kelta- ja punasipulit 10 sentin välein leveä tyvipuoli alaspäin ja terävä kärki ylöspäin. Kärki jää vähän näkyviin. Jätä 30 sentin rivivälit. Istuta valkosipuli kokonaan mullan alle noin 5 sentin syvyyteen. Jos maa on kuiva, kastele istutusrivi ennen kylvämistä kastelukannulla.
  3. Sipulien istuttamisen jälkeen haraa maa rivivälien kohdalta kevyesti.
  4. Kitke kesällä rikkaruohot ja kastele kuivina kausina.
  5. Korjaa sipuleita tuorekäyttöön heinäkuusta lähtien. Myös kasvussa olevia vihreitä lehtiä voi silputa ruokiin.
  6. Nosta sipulit maasta elokuun lopulla, kun lehdet alkavat kellastua ja kaatuilla. Anna sipulien kuivahtaa muutama päivä ulkona sateelta suojassa.
  7. Vie sipulit alkukuivahtamisen jälkeen paikkaan, jossa on 25-35 asteen lämpötila, ja pidä ne siellä siihen asti, kunnes kaulaosa on kuivunut umpeen. Irrota naatit sipulista kiertämällä.
  8. Säilytä kuivunut sato viileässä ja kuivassa paikassa. Sipulit säilyvät myös huoneenlämmössä, jos ne on ensin kuivatettu huolellisesti.

Pohdittavaksi

Mihin sipulinkuoria voi käyttää?