Taso: B

Mistä nimet tulevat?

Mistä nimet tulevat?

Jokaisella ihmisellä on nimi, mutta mistä nimet oikein juontavat juurensa? Afrikassa on tapana antaa lapselle nimi jonkin tärkeän tapahtuman mukaan. Esimerkiksi jos lapsen syntymähetkellä on satanut kaatamalla, voidaan lapsen nimeksi antaa Sade. Sade-nimisen lapsen äitiä taas alettaisiin lapsen syntymän jälkeen kutsua Itä-Afrikassa mama Sateeksi.

Lapsille annetaan nimiä myös sukulaisten mukaan. Espanjassa lapsi saa oman nimensä ja mahdollisten sukulaisten nimien lisäksi myös sekä äitinsä että isänsä sukunimen. Espanjalaisella taiteilijalla Pablo Picassolla oli yhteensä kymmenen nimeä sukunimet mukaan luettuna! Jos Pablo olisi Espanjan sijaan sattunut syntymään Islantiin, olisi hänestä tullut yksinkertaisesti Pablo Joséson eli Pablo Josén poika.

Millainen on sinun nimesi?

Tee näin

  1. Mikä on nimesi, mitä se merkitsee, kuka antoi sen sinulle ja miksi?
  2. Onko suvussasi paljon samoja nimiä?
  3. Mistä sukunimesi tulee?
  4. Onko sinulla lempinimiä, mitä?
  5. Millainen olisi nimesi jos olisit syntynyt Islannissa (oma nimesi + isäsi nimi+ tytär tai poika, esimerkki: Jaakon lapset Kaisa ja Pauli olisivat Kaisa Jaakontytär ja Pauli Jaakonpoika)?
  6. Millainen voisi olla nimesi afrikkalaisen nimenantotavan mukaan?
  7. Kirjoita nimesi ja pieni tarina nimesi synnystä paperille ja koristele paperi nimeäsi kuvaavalla tavalla.

Jos et saa selville mikä on tarina nimesi takana, voit keksiä tarinan itse! Kirjoita tarinan loppuun myös islantilainen ja afrikkalainen nimesi. Pyydä tarvittaessa apua vaikka vanhemmiltasi. Heillä saattaa olla yllättävän paljon tietoa nimesi synnystä!

Pohdittavaksi

Miksi ihmisellä täytyy olla nimi? Miksi monilla ihmisillä on lempinimiä?