1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Nopeakasvuinen kesäkurpitsa

Nopeakasvuinen kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan ohutkuoriset lajikkeet kasvavat nopeasti, ja niitä voi syödä kaskenkasvuisina pitkin kesää. Parhaimmillaan kesäkurpitsat ovat 15–20-senttisinä. Niitä voi syödä sekä raakoina salaateissa ja raasteissa että kypsennettyinä sosekeitoissa, wokkiruoissa, paistoksissa ja piiraiden täytteenä. Myös kesäkurpitsan kukkia voi syödä. Kesäkurpitsa voi olla väriltään keltainen, vihreä tai valkoinen ja muodoltaan pyöreä, pitkänomainen tai hauskan ufomainen. Kurpitsoilla on samassa kasviyksilössä erikseen hede- ja emikukkia. Hedelmät muodostuvat pölytyksen jälkeen emikukkiin, ja ne tunnistaa kukan tyvessä olevasta paksunnoksesta.

Tee näin

  1. Aloita kesäkurpitsan kasvatus kylvämällä siemenet sisälle ruukkuihin toukokuun alussa. Upota 1 tai 2 siementä (poista toinen taimi, jos molemmat itävät) ruukkuun noin sentin syvyyteen kosteaan multaan. Peitä kylvö muovilla kosteuden säilymiseksi ja poista se, kun siemen on itänyt. Kastele taimia tarpeen mukaan ja pidä ne valoisalla ikkunalaudalla.
  2. Muokkaa keväällä maa kuohkeaksi ja lannoita se melko voimakkaasti, sillä reheväkasvuinen kurpitsa tarvitsee paljon ravinteita. Kesäkurpitsa viihtyy kompostimullassa.
  3. Istuta taimet kesäkuun alussa metrin välein, jätä 1,5 metriä riviväliä ja kastele hyvin.
  4. Istuttamisen jälkeen tiivistä maata taimen ympärillä joko kevyesti haran lappeella tai käsin tainta vaurioittamatta.
  5. Pidä kesän aikana rikkakasvit kurissa. Kastele etenkin nuoria taimia säännöllisesti kuivina aikoina.
  6. Levitä 10 sentin kerros ruohosilppua taimien tyvelle muutaman kerran kesässä.
  7. Korjaa kesäkurpitsan hedelmiä kaksi kertaa viikossa, jotta ne eivät ehdi kasvaa liian isoiksi. Lämpimillä ja kosteilla säillä hedelmien kasvu on nopeaa. Satoa saadaan syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti, jolloin kylmälle arka kesäkurpitsa paleltuu ensimmäisenä.

Pohdittavaksi

Kesäkurpitsa tuottaa onnistuessaan runsaasti satoa eikä kaikkea ehkä ehdi syödä tuoreeltaan. Miten kesäkurpitsaa voi säilöä talven varalle?