7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Che pizza!

Che pizza!

Che pizza! on italiaa ja tarkoittaa ”mikä sotku!”. Mikä sotku tosiaankin, sillä olet juuri saapunut Italiaan, rahasi ovat loppu, ja pestaudut apulaiseksi italialaiseen pizzeriaan. Saat kuulla, että ensimmäinen nykyisen mallinen pizza leivottiin Italiassa jo yli sata vuotta sitten kuningatar Margheritan kunniaksi. Pizza muistutti Italian lippua vihreine (basilika), valkoisine (mozzarella-juusto) ja punaisine (tomaatti) väreineen, ja se sai nimen ”Margherita” kuningattaren mukaan.

Nykyään pizza on yleinen ruokalaji joka puolella maailmaa. Esimerkiksi Japanissa sen täytteeksi kelpaavat vaahtokarkit, Ruotsissa currylla maustettu banaani ja Meksikossa pizzaa dipataan tulisessa kastikkeessa! Nyt italialainen pizzamestari haluaa, että annat oman taidonnäytteesi. Millainen on sinun ainutlaatuinen pizzareseptisi?

Tee näin

  1. Mieti, millaisia pizzoja olet syönyt, mistä olet pitänyt ja mistä et ole pitänyt. Pohdi, haluatko tehdä pizzan jotain tiettyä teemaa mukaillen (esimerkiksi jalkapallo-aiheinen pizza voisi syntyä mustista oliiveista valkoisella juustopohjalla). Anna mielikuvituksesi lentää, mutta hyvän maun rajoissa!
  2. Kirjoita paperille, millaisen pizzan haluat valmistaa ja mitä aineksia siihen tarvitset.
  3. Pizzapohjan ohjeen löydät tehtävästä Pitsabileet. Pizzapohjaa kaulitessasi mieti, tarvitseeko pizzan aina välttämättä olla juuri pyöreän tai neliön muotoinen.
  4. Pizzan valmistuttua tarjoa sitä myös muille ja anna heidän kertoa makutuomionsa!

Pohdittavaksi

Pizzaa voisi sanoa Italian kansallisruoaksi. Mikä ruoka kuvastaa sinun mielestäsi hyvin Suomea?