7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: A

Kirje

Kirje

Kirjeen kirjoittaminen on hauskaa. Kirje ilahduttaa ystävää ja samalla opit taitavammaksi kirjoittajaksi. Mikä onkaan mukavampaa kuin odotella, että postiluukusta kolahtaa kirjekamun uusin viesti. Kirjeet kannattaa säästää, sillä niitä on kiva lueskella myöhemmin. Kirjekavereita voi löytää esimerkiksi 4H:n kautta. Tässä tehtävässä pääset alkuun uudessa kivassa harrastuksessa.

Tee näin

1. Ota paperisi esiin. Voit koristella paperia tarroilla, kiiltokuvilla ja piirroksilla tai ostaa valmista kirjepaperia. Aloita kirjoittamalla kirjeen yläkulmaan päivämäärä ja paikka, esimerkiksi: 31.10.2015, Helsinki.

2. Kirjoita sitten tervehdys kirjeen saajalle, esimerkiksi: Hei mummo!

3. Kirje on tapana aloittaa kysymällä kuulumisia tai kiittämällä kirjeestä (jos olet ollut kirjeenvaihdossa). Sen jälkeen voit kertoa omia kuulumisiasi ja sinulle sattuneita hauskoja tapahtumia. Ja mikäpä estää sinua kirjoittamasta vaikka runon tai tarinan kirjeen saajan iloksi.

4. Kirjeen loppuun kirjoitetaan yleensä lopputervehdys ja oma nimi, kuten: Kirjoita pian! Terveisin, Maija.

5. Jos sinulle tulee lopuksi mieleen jotakin, jonka olet unohtanut kirjoittaa kirjeeseen, voit lisätä sen jälkikirjoituksena. Jälkikirjoitus on latinaksi Post scriptum, ja se lyhennetään PS. Esimerkiksi: PS. Sano terveisiä Pekalle!

6. Kun kirjeesi on valmis, sujauta se kirjekuoreen. Kirjekuoren vasempaan yläkulmaan on hyvä kirjoittaa lähettäjän eli sinun nimesi ja osoitteesi. Jos kirje ei mene perille, se lähetetään takaisin sinulle. Kirjeen oikeaan yläkulmaan kiinnitetään postimerkki ja sen alle vastaanottajan nimi ja osoite. Sitten vain kirje postiin ja vastausta odottelemaan!

Pohdittavaksi

Miltä kirjeen saaminen tuntuu? Miten se eroaa tekstiviestin tai puhelun saamisesta?