7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: A

Puhelin

Puhelin

Sinulla on ehkä käytössäsi oma kännykkä. Tiesitkö, että puhelin on keksitty jo 1800-luvulla? Aluksi sitä pidettiin turhana keksintönä, mutta nykyään olisi vaikeaa kuvitella elämää ilman kännyköitä.

Tee näin

1. Tee pieni tutkimus siitä, miten ihmiset vastaavat puhelimeen. Etsi kolme koehenkilöä ja tarkkaile, miten he vastaavat puhelimeen. Jos et onnistu kuulemaan mitä he sanovat, voit myös kysyä koehenkilöiltä vastaukset. Miten itse vastaat puhelimeen? Mitä sanot jos soitat väärään numeroon?

2. Puhelin on muuttunut reilun kahden sadan vuoden aikana valtavasti. Millainen luulet tulevaisuuden puhelimen olevan? Piirrä ja ota valokuva piirroksestasi. Liitä kuva palautukseesi.

3. Leikkikää kavereidesi kanssa rikkinäistä puhelinta. Se menee näin: Asettukaa istumaan rinkiin tai riviin. Ensimmäinen teistä saa keksiä lähetettävän sanoman ja kuiskata sen seuraavan henkilön korvaan niin, etteivät muut kuule. Seuraava henkilö kuiskaa sanoman eteenpäin sellaisena kuin sen kuuli. Sanomaa ei saa sanoa uudelleen vaan se on lähetettävä eteenpäin, vaikka sen olisi kuullut väärin. Lopulta viimeinen ringissä tai rivissä sanoo sanoman ääneen.

  • Minkä sanoman lähetitte?
  • Millaisena sanoma tuli perille?

Pohdittavaksi

Millaista luulisit elämän olevan ilman puhelimia?